Τουρκία – Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προφυλάκιση της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Τουρκία – Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προφυλάκιση της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για την προσωρινή κράτηση της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ, θεωρώντας πως η σύλληψή της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «δεν είχε βάσιμους λόγους».

Δημοσιογράφος διάσημη στην Τουρκία, η Ιλιτσάκ, ηλικίας σήμερα 77 ετών, είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου 2016 και είχε προφυλακιστεί στις 29 Ιουλίου, μερικές ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύγκρουση για τις εντατικές και έξι ερωτοαπαντήσεις για τον παιδικό εμβολιασμό

Οι τουρκικές αρχές την υποψιάζονταν «ότι είναι μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και/ή ότι συμμετείχε» σ’ αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος, κυρίως επειδή εργαζόταν τότε σε μέσα ενημέρωσης που θεωρούνταν προσκείμενα στην κίνηση» του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Ερντογάν που έγινε το «μαύρο πρόβατό» του και η Άγκυρα θεωρεί πως οργάνωσε το πραξικόπημα, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ σε ανακοίνωσή του.

Η Ναζλί Ιλιτσάκ είχε επίσης αναρτήσει στις 15 και 16 Ιουλίου 2016 καταχωρίσεις στο Twitter στις οποίες διατύπωνε αμφιβολίες για το γεγονός ότι η κίνηση του Γκιουλέν ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Ιλιτσάκ, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, είχε καταδικαστεί στο 2018 σε ισόβια κάθειρξη, ποινή που μειώθηκε το 2019 σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη οκτώ ετών και εννέα μηνών επειδή «προσέφερε εκουσίως βοήθεια σε μια τρομοκρατική οργάνωση».

Αφέθηκε ελεύθερη την ίδια ημέρα και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, μαζί με τον διάσημο δημοσιογράφο και διανοούμενο Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος συνελήφθη και πάλι μερικές εβδομάδες αργότερα και αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο.

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιάσει τις καταδίκες της Τουρκίας για παρόμοιες υποθέσεις μετά τις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, «θεωρεί ότι δεν υπήρχε κανένας βάσιμος λόγος για να θεωρηθεί (η ενάγουσα) ύποπτη» για συμμετοχή σε μια «τρομοκρατική οργάνωση» ή ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Τα κείμενα στα οποία βασίζονται οι υποψίες της τουρκικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα τα μηνύματά της στο Twitter, αφορούσαν στην πραγματικότητα «συζητήσεις δημόσιου ενδιαφέροντος», «δεν υποστήριζαν ούτε προωθούσαν τη χρήση της βίας στην πολιτική σφαίρα» και δεν περιείχαν καμιά «ένδειξη αναφορικά με ενδεχόμενη βούληση (…) να συνεισφέρει σε παράνομους στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων», υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: