Τουρκικές προκλήσεις: Η απάντηση Πέτσα για την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης

Πέτσας: H Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι μία ακόμη πρόκληση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις. Ελπίζουμε αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί στο μέλλον», τόνισε.

Σχετικά με το Oruc Reis και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι θα κάνει έρευνες, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή κινούμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία και δείχνουμε αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Είπε επίσης ότι από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουμε δύο θεμελιώδεις ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε αντίθεση. Όλοι οι ηγέτες, σημείωσε, καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας και να δουν το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει στον εαυτό τους μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και ανάλογα να προχωρήσουμε. «Έχουμε πλαίσιο κυρώσεων και αναμένεται και τώρα, στο ΕΛΚ, και το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να συζητηθεί το ζήτημα των κυρώσεων, του χρονοδιαγράμματος και των σταδίων μέχρι την εφαρμογή τους. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα πάντα με γνώμονα η στάση της Ευρώπης να είναι αποφασιστική, ενιαία και να στέλνει το κατάλληλα μήνυμα στην Τουρκία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει η κυβέρνηση της Γερμανίας που δεν κατευθύνεται στο πλαίσιο των κυρώσεων είπε ότι «σημασία έχει η ενιαία στάση της Ευρώπης στο τέλος της ημέρας» και πρόσθεσε: «Το είδαμε και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε».

Επίσης δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι. «Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τους εναπόκειται στους ηγέτες. Εμείς προτιμούμε να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών μέσω των διερευνητικών επαφών παρά να επιβάλλονται κυρώσεις. Αν όμως δεν συμμορφώνεται η άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι αυτή η συζήτηση είναι διαρκής και την κάνουμε από πέρσι όταν η Τουρκία υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Η Σύνοδος Κορυφής είναι το κατάλληλο φόρουμ να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα και να παρθούν αποφάσεις. Επιθυμούμε εξομάλυνση και όχι εντάσεις», ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά αλλά και στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή δήλωσε τα εξής: «Η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: