Τρία βήματα για την ενίσχυση των εμβολιασμών – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Τρία βήματα για την ενίσχυση των εμβολιασμών - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Τρεις παράμετροι μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού.

Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και αισθάνονται οι άνθρωποι, οι κοινωνικές τους εμπειρίες και οι ευκαιρίες για άμεση αλλαγή συμπεριφοράς.

Αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς υγείας, υιοθετεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων, στην προσπάθεια να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί κατά του πανδημικού ιού.

Για το θέμα, πρόσφατο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, προτείνει την αξιοποίηση ψυχιάτρων και ψυχολόγων για να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί, καθώς οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες υγείας μέσω ενσυναίσθησης, ακρόασης και καθορισμού στόχων βοηθούν τους ασθενείς τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Επιπλέον, υποστηρίζουν ενεργά την ευημερία των ασθενών, με την υιοθέτηση συμπεριφορών υγείας όπως ο εμβολιασμός κατά του COVID-19.

Ψυχικές παθήσεις

Στις ΗΠΑ περίπου το 18% των ενηλίκων επισκέπτονται ειδικούς της ψυχικής υγείας σε ετήσια βάση, γεγονός που θεωρείται σημαντική ευκαιρία, ιδίως τώρα, για την αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων εξαιτίας της πανδημίας. Κι αυτό γιατί τα άτομα με κακή ψυχική υγεία είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη, ο έρπης και η ηπατίτιδα C, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν συνήθεις συμπεριφορές υγείας.

Ταυτόχρονα, ήπια ψυχολογικά προβλήματα ή πιο σοβαρές ψυχικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν προληπτικές συμπεριφορές, ενδεχομένως και αυτήν του εμβολιασμού. Το άγχος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωνία για σε πιθανές βλάβες από τον εμβολιασμό ή η κατάθλιψη να μην αφήσει να δει κάποιος το όφελος από το εμβόλιο, ενώ η διάσπαση προσοχής θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διάκριση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Έτσι, η ψυχική ασθένεια αποτελεί εμπόδιο στον εμβολιασμό, ενδεχομένως μεγαλύτερο σε άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Σκέψη και συναίσθημα

Από τις τρεις παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση των εμβολιασμών, ο τρόπος που οι άνθρωποι σκέφτονται και αισθάνονται, μπορεί να περιλαμβάνει την εκτίμηση για τον κίνδυνο της ασθένειας, την εμπιστοσύνη στα εμβόλια και το κίνητρο για την διενέργεια του εμβολιασμού.

Η εκτίμηση κινδύνου από την ασθένεια, περιλαμβάνει την αντίληψη του πόσο κάποιος είναι ευάλωτος απέναντι στην ασθένεια, την ανησυχία, τον φόβο και την λύπη που πρόκειται να φέρει το ενδεχόμενο της νόσησης. Αναλύσεις έχουν δείξει τη σύνδεση του κινδύνου με την πραγματοποίηση του εμβολιασμού….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: