Τσίπρας στη «Ν»: Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Τσίπρας στη «Ν»: Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε προειδοποιήσεις ότι ο αποκλεισμός της Αναπτυξιακής Τράπεζας από το εθνικό σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην 85η ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, έθεσε ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαχείρισης των κονδυλίων επισημαίνοντας ότι το ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την πλευρά της κυβέρνησης δεν προιωνίζεται καλά αποτελέσματα και για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ναυτεμπορική: Αναφερθήκατε χθες και σήμερα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Όπως γνωρίζετε το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα. Εμπλέκει όμως  μόνο τις εμπορικές τράπεζες και όχι την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η επιλογή στην οικονομία; Τι θα διαφορετικό θα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης; Στο μέλλον τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας;

Αλέξης Τσίπρας: Είναι πολύ καίριο το ερώτημά σας. Το λέω αυτό γιατί σε άλλες χώρες η συζήτηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιούργησε πολιτικούς τριγμούς και αναδιατάξεις ακόμη και σχηματισμό κυβερνήσεων όπως στην Ιταλία. Εδώ δεν έγινε καμία συζήτηση. Αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αδιαφανώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, αν λάβουμε την πληθώρα των απευθείας αναθέσεων από υπουργεία και Γενικούς Γραμματείς και δούμε ότι κάπως έτσι θα αξιοποιήσει και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μάλλον τα πράγματα δεν είναι καλά. 

Έρχομαι στο θέμα που θίξατε γιατί είναι πάρα μα πάρα πολύ κρίσιμο. Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης και του τρόπου διαχείρισης εδώ υπάρχει ένα κομβικής σημασίας ζήτημα: εάν περάσουν όπως προβλέπεται μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών τα χρήματα αυτά θα δοθούν, σε ό,τι αφορά το κομμάτι του δανεισμού, στις επιχειρήσεις εκείνες που δανείζονται και σήμερα από τις συστημικές τράπεζες. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, των μικρών και των μεσαίων που θεωρούνται αναξιόχρεες ή μειωμένης αξιοπιστίας από τις συστημικές, δεν θα περάσουν ούτε από τον γκισέ των τραπεζών. Και επειδή αυτό το ζήτημα το εντόπισε και η ίδια η Κομισιόν η οποία ζήτησε…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: