Τζ. Πάιατ: Η Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες

Τζ. Πάιατ: Η Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ανέφερε πως οι ΗΠΑ απάντησαν άμεσα στους τουρκικούς ισχυρισμούς που αμφισβητούσαν την κυριαρχία συγκεκριμένων ελληνικών νησιών. Ήμασταν πολύ καθαροί σε αυτό, υπογράμμισε, και πολύ ισχυροί στην προσήλωσή μας να υποστηρίξουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Επίσης, δήλωσε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών χθες στην Αθήνα, καθώς και για τη συζήτηση της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Επισήμανε πως διχασμοί εντός του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνον τους αντιπαλούς του και χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία.

«Ισχυρός ο ρόλος» της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως η Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων που έχουν οι ΗΠΑ με τους εταίρους τους στην Ευρώπη για την Ουκρανία προκειμένου να συνθέσουν αντιλήψεις, κάνοντας ειδική αναφορά στην «πολύ συνεργασία» του Νίκου Δένδια με την Γουέντι Σέρμαν. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ο ίδιος με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Οικονομίας και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Θάνο Ντόκο, «για τη συλλογική απάντηση σε αυτή την πρόκληση». Μάλιστα, υπογράμμισε «θετικά τα καθαρά και ισχυρά μηνύματα» που έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών δηλώσεων του κατά τη συνάντηση με την υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και το υπουργείο Εξωτερικών με τη χθεσινή δήλωσή του, «την οποία χαιρετίσαμε». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ήταν επίσης μέρος της διαδικασίας διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Περαιτέρω, εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη, καθώς και για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας σε αυτή την περιοχή. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μαριούπολη, σημειώνοντας πως ήταν η πρώτη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: