Βάλτωσε η απογραφή! Βγαίνει λειψός ο πληθυσμός

Βάλτωσε η απογραφή! Βγαίνει λειψός ο πληθυσμός

Βάλτωσε η απογραφή του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που οδήγησε την ΕΛΣΤΑΤ να δώσει παράταση και υπάρχει ο κίνδυνος από τη διαδικασία αυτή να βγουν «σημεία και τέρατα», αντί της πλήρους καταγραφής του πληθυσμού και των κοινωνικών συνθηκών.

Η απογραφή του πληθυσμού, που γίνεται κάθε δέκα χρόνια, είναι μια σημαντική διαδικασία, καθώς, εκτός από την καταμέτρηση του πληθυσμού και των κατοικιών αποτυπώνει και τις κοινωνικές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται για τη χάραξη κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, η διαδικασία που επέλεξε φέτος η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η πανδημία και οι «παρενέργειές» της  οδηγεί στην απογραφή σε αδιέξοδο.

Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε η δυνατότητα της αυτοαπογραφής. Δηλαδή ένας Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Όμως, σε πολλά νοικοκυριά δεν έφτασαν οι φάκελοι ή οι απογραφείς βρήκαν κλειστές πόρτες, ενώ αρκετοί απογραφείς παραιτήθηκαν. Στις προηγούμενες απογραφές, γινόταν χρήση των προσωπικών συνεντεύξεων των απογραφέων με τους εκπροσώπους των νοικοκυριών και σαφώς είχε καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Φέτος με τη νέα διαδικασία παρατηρείται μια αδιαφορία σε ένα ποσοστό των πολιτών, ενώ προέκυψαν και οι «αρνητές απογραφής». Όσο και αν φαίνεται αστείο και ευτράπελο η διάδοση των «ιδεών» μέσω των κοινωνικών δικτύων προκαλεί πονοκέφαλο για την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ένα μέρος του πληθυσμού δεν θα απογραφεί.

Οι συγκεκριμένοι, επέλεξαν την άρνηση απογραφής ως αντίδραση στις πιέσεις που ασκούνται για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, παρότι τα δύο ζητήματα δεν έχουν καμία σχέση. Ωστόσο δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη διαδικασία.

Λειψός ο πληθυσμός

Ήδη τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν ότι απογράφηκε μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού μέχρι και χθες 25 Νοεμβρίου και επειδή δεν θα βελτιώνονταν η κατάσταση έως και σήμερα 26 Νοεμβρίου που έληγε η κανονική προθεσμία, αποφάσισε να δώσει παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Εάν η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: