Βαρουφάκης: Η πρόταση για έναν νέο περιβαλλοντολογικό, αναδιανεμόμενο φόρο άνθρακα

Βαρουφάκης: Η πρόταση για έναν νέο περιβαλλοντολογικό, αναδιανεμόμενο φόρο άνθρακα

Τη δέσμευση της χώρας στη διεθνή συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ότι μέχρι το 2030 θα έχει μειώσει κατά 65% τους ρύπους των αερίων του θερμοκηπίου, σχολιάζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έχει διευκρινίσει «ποιος θα πληρώσει την λυπητερή».

«Σκοπός του είναι να πληρώσουν πάλι τα κορόιδα, πάλι οι μη προνομιούχοι, οι ίδιοι που πλήρωσαν για τις τράπεζες, οι οποίες μετά ήρθαν και τους πήραν τα σπίτια, οι ίδιοι οι πολίτες που από τη μία μεριά τους πήραν τα αεροδρόμια, τη ΔΕΗ, τα πάντα, πριν τους χαρατσώσουν άλλη μία φορά. Ο μόνος τρόπος για να μην πληρώσουν οι μη προνομιούχοι, για την πράσινη μετάβαση, και για να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες και οι πραγματικά ρυπαίνοντες, είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης σε σημερινή του δήλωση.

«Ποια πρόταση ακριβώς; Πώς θα γίνει αυτό; Κάθε επιπλέον ευρώ που καταβάλλεται για diesel, για μαζούτ, εν γένει για ρυπογόνα αγαθά, επιστρέφονται άμεσα κάθε μήνα, μήνα-μήνα, ηλεκτρονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς οικογενειών με κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό», σημειώνει, τονίζοντας ότι «έτσι, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, από τη μία θα αποζημιώνονται για το κόστος των ρυπογόνων αγαθών, όπως το Diesel, το μαζούτ, και ταυτόχρονα θα τους δίνεται η ευκαιρία, το εισόδημα, να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μονώσεις για τα σπίτια τους, οικιακά φωτοβολταϊκά, όλα εκείνα που θα μειώσουν και τη ρύπανση και το κόστος διαβίωσης της πλειοψηφίας των πολλών, των μη προνομιούχων».

«Σκεφτείτε το, με την πρότασή μας, όλοι οι μη προνομιούχοι θα έχουν ένα εισόδημα από αυτόν τον αναδιανεμητικό περιβαλλοντολογικό φόρο. Ανεξάρτητα από το πόσο ρυπαίνουν. Αυτό θα τους δίνει κίνητρο και εισόδημα να επενδύουν σε μη ρυπογόνες διαδικασίες, μηχανές, κατασκευές, αγαθά. ‘Αλλη λύση από αυτή που προτείνει το ΜέΡΑ25, που δεν θα την πληρώσουν οι πολλοί, απλά δεν υπάρχει. Το κόστος της ρυπογόνας ενέργειας, των ρυπογόνων αγαθών, θα αυξηθεί ό, τι και να γίνει», υπογραμμίζει.

   Όσον αφορά το ποιος θα αναλάβει το κόστος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι πρέπει «να το πληρώσουν οι έχοντες που ρυπαίνουν και πολύ περισσότερο». «Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για έναν νέο περιβαλλοντολογικό, αναδιανεμόμενο φόρο άνθρακα, είναι ο μόνος τρόπος να πληρώσουν οι έχοντες για την πράσινη μετάβαση. Να μην πληρώσουν πάλι την λυπητερή οι λαϊκές μάζες, οι μη προνομιούχοι», δηλώνει χαρακτηριστικά και καταλήγει:

 …

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: