Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορείς να πας σε διάλογο με την Τουρκία έχοντας το δίλημμα «συμφωνείς μαζί μου ή πάμε σε πόλεμο»

Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορείς να πας σε διάλογο με την Τουρκία έχοντας το δίλημμα «συμφωνείς μαζί μου ή πάμε σε πόλεμο»

Για την πρόοδο των εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και την επικείμενη Διακήρυξη των Αθηνών ενημέρωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Απάντησε επίσης και σε ερωτήσεις βουλευτών – μελών της Συνέλευσης σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την υπόθεση Ναβάλνι, ενώ έθεσε και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Το μέλος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία έχει εντατικοποιήσει τις προετοιμασίες της για την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών τον Νοέμβριο με θέμα την προστασία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας. «Είναι κάτι που το οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει ενεργός πυλώνας του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος και αξιών.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, που απασχόλησαν ιδιαιτέρως τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης στην τριμερή συνάντησή τους τον Αύγουστο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με τη συμμετοχή των πολιτών, που θα οδηγήσει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού εξέφρασε τη λύπη του που το Συμβούλιο της Ευρώπης έμεινε σιωπηλό μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της μετατροπής της Αγίας Σοφιας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, χαρακτήρισε τις πράξεις αυτές ως βαρύτατη προσβολή στην ταυτότητα των δύο εμβληματικών πολιτιστικών μνημείων.
Τόνισε ότι ειδικά η Αγια-Σοφια αποτελεί ένα σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας και ανεκτικότητας, που θα πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει τον πλουραλισμό και την πολυπολιτισμικότητα. «Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές σκοπιμότητες», υπογράμμισε.
«Αυτό δεν είναι είδος του διαλόγου που περιμένουμε»
Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων βουλευτών, ο Αναπληρωτής Υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την γείτονα, όταν η άλλη πλευρά έχει βάλει το όπλο πάνω στο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: