Βαρβιτσιώτης: Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στέλνει ισχυρό μήνυμα

Βαρβιτσιώτης: Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στέλνει ισχυρό μήνυμα

Ισχυρό μήνυμα για ομόφωνο χειρισμό των θεμάτων της εθνικής της κυριαρχίας στέλνει η Ελλάδα με το νομοσχέδιο για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».
«Σήμερα η Βουλή στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί με ειρηνικό τρόπο να επιλύει τις διαφορές της, να επεκτείνει τα σύνορά της και κυρίως να προστατεύει τα συμφέροντά της» επισήμανε, αναφερόμενος και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας.
«Στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, μετά από αυτήν τη διακοπή των 5 ετών και μετά από όλα αυτά που ζήσαμε μέσα στο 2020, με μια πρωτοφανή έκφραση προκλητικότητας, από την τουρκική πλευρά», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και επέμεινε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο «στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να χειρίζεται τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας με ομοφωνία, με ομοθυμία και ότι η εθνική πολιτική είναι αυτή που θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου και δεν θα είναι μια κομματική πολιτική».
«Η συμφωνία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο Πέλαγος, αποτελεί ένα μεγάλο πρώτο βήμα. Είναι ώριμο, μετά τη συζήτηση με την Ιταλία και τη χάραξη της ΑΟΖ. Είναι ένα βήμα που γίνεται με τη συνέπεια στον τρόπο που προσδιορίζει η σύμβαση του Montego Bay, αφού πρώτα κλείσαμε τους κόλπους, τραβήξαμε τις ευθείες γραμμές και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία εξελίσσεται μια διμερής συζήτηση για διεθνή δικαιοδοσία στην επίλυση της διαφοράς.

Επίθεση στο ΚΚΕ: Άλλα 102 χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας
Αναφερόμενος στο «παρών» του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Σήμερα θα έπρεπε να είναι μια μέρα χωρίς μεμψιμοιρίες να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα. Ότι η ελληνική Βουλή ομονοεί, ότι ο ελληνικός λαός ομονοεί προς μια κατεύθυνση. Την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο. Αυτό είναι το οποίο καλούμαστε να κάνουμε σήμερα. Με εκπλήσσει η στάση του ΚΚΕ που δηλώνει “παρών” και δεν λέει ένα ξεκάθαρο “ναι”. Ξέρετε, απευθύνομαι προς το ΚΚΕ, αυτή η ψήφος του “παρών”, θα κριθεί από τον…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: