Βαρβιτσιώτης: Η συμφωνία απασχόλησης Αιγυπτίων εργατών γης βάζει φρένο στην παράνομη μετανάστευση

Η διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μετάκληση 5.000 εποχικών εργατών γης βάζει φρένο στην παράνομη μετανάστευση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου που κυρώνει τη σχετική συμφωνία Αθηνών-Καΐρου.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας, τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Η συμφωνία αποτελεί ένα μοντέλο νόμιμης και ελεγχόμενης μετανάστευσης, που δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη και μπορεί να αποτελέσει οδηγό και με άλλες τρίτες χώρες, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε: Θα είναι μια καινούργια γενιά μεταναστών που θα έρχεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν θα κατοχυρώνουν κανένα άλλο δικαίωμα, θα έρχονται με την εγγύηση του κράτους από το οποίο προέρχονται, και θα επιστρέφουν πίσω. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η συμφωνία βάζει φρένο στα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών, ότι βάζει φρένο στη νομιμοποίηση της παράνομης παρουσίας στην χώρα, και ότι κλείνει τα παράθυρα για την εκμετάλλευση των ανθρώπων που βρίσκονται στην παρανομία: “Εδώ συζητάμε για τις νόμιμες αμοιβές, για την καταγραφή του εργαζόμενου, για την εξασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης και σίτισης, για την εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων που προκύπτουν από την ασφαλισμένη εργασία στη χώρα, όπως το εργατικό ατύχημα, την νοσοκομειακή περίθαλψη κλπ” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Εάν πετύχει αυτή η συμφωνία “μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για μετάκληση εργαζόμενων και από άλλες περιοχές” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών θέλει να να δει εάν μπορεί να κάνει συμφωνίες ανάλογου περιεχομένου είτε για εργαζόμενους στις κατασκευές είτε για εργαζόμενους στον τουρισμό. Ανάφερε επίσης ότι (1) δεν θέλουμε μετανάστες μόνο από τον μουσουλμανικό κόσμο. Θα θέλαμε και από άλλες θρησκείες και από άλλους πολιτισμούς. (2) Θέλουμε εργαζόμενους που θα ανταποκρίνονται στις επιμέρους ανάγκες για κάθε τομέα δραστηριότητας, έχοντας την ανάλογη εμπειρία. (3) Να διασφαλίζεται ότι δεν θα ανοίγει παράθυρο σε παράνομη μετανάστευση στην χώρα μας.

Νομίζω, κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε και στην Ευρώπη έναν τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει, και αυτό είναι με την νόμιμη μετάκληση εργαζομένων.

Η συμφωνία δεν επιλύει ούτε κατά ένα μέρος το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης του αγροτικού κόσμου της χώρας είπε η εισηγήτρια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: