Βατικανό: Το τελευταίο αντίο στον πρώην Πάπα Βενέδικτο – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Βατικανό: Το τελευταίο αντίο στον πρώην Πάπα Βενέδικτο

Μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού του πρώην Πάπα Βενέδικτου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (05/01) η κηδεία του πρώην Ποντίφικα στο Βατικανό. Την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 700 κληρικοί, 10 επίσκοποι από την Γερμανία και πλήθος πιστών και δημοσιογράφων, από τριανταπέντε χώρες.

Η ιστορία πίσω από τα κόκκινα παπούτσια του πάπα Βενέδικτου – Ο κρυφός συμβολισμός τους

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών, αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε, η πρεσβευτής στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου.

Δείτε το βίντεο από την τελετή

Η τελετή

Της κηδείας προϊστατο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εκφώνησε ομιλία συγκρίνοντας τον προκάτοχο του με τον Ιησού ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι πενθούσαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Υπό τους πένθιμους ήχους των καμπανών, 12 άτομα μετέφεραν το ξύλινο φέρετρο που περιείχε τα λείψανα του Βενέδικτου έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το τοποθέτησαν στο έδαφος μπροστά από τη μεγαλύτερη εκκλησία του Χριστιανικού κόσμου.

Χειροκροτήματα ξέσπασαν στην απέραντη, λιθόστρωτη αυλή, η οποία ήταν τυλιγμένη στην ομίχλη, σε ένδειξη σεβασμού για τον Βενέδικτο, έναν ήρωα των Ρωμαιοκαθολικών συντηρητικών που συγκλόνισε τον κόσμο παραιτούμενος πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Η ομιλία του Φραγκίσκου

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον Βενέδικτο έμμεσα, παραφράζοντας βιβλικές αναφορές στον Ιησού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αγάπη σημαίνει να είσαι έτοιμος να υποφέρεις» και ότι η εκκλησία «παρέθεσε τον αδελφό μας στα χέρια του Πατέρα».

Αναφερόμενος επίσης στον Βενέδικτο κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας που τέλεσαν 125 καρδινάλιοι, 200 επίσκοποι και περίπου 3.700 ιερείς, ο Φραγκίσκος μίλησε για «σοφία, τρυφερότητα και αφοσίωση που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια».

Ανέφερε τον Βενέδικτο ονομαστικά μόνο μία φορά, στην τελευταία γραμμή, λέγοντας: «Βενέδικτε, πιστέ φίλε του Νυμφίου, (Ιησού) ας είναι η χαρά σου πλήρης καθώς ακούς τη φωνή Του, τώρα και για πάντα!»

«Άφησε το στίγμα του»

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, πολλοί από την πατρίδα του πρώην Ποντίφικα, τη Γερμανία, άρχισαν να φτάνουν μέσα στην νύχτα για να αποχαιρετήσουν τον Βενέδικτο. «Αν ηλικιακά, ήμασταν μόλις παιδιά όταν ήταν Πάπας, άφησε το στίγμα του», είπε στο Reuters ο Xavier Mora, 24…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: