Βερολίνο: Ψήφιση νόμου περί λοιμώξεων και διαμαρτυρίες – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Βερολίνο: Ψήφιση νόμου περί λοιμώξεων και διαμαρτυρίες

Υπό τις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών γερμανική βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των κρατιδίων έδωσαν την Τετάρτη πράσινο φως για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις. Τις αλλαγές υπερψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, ενώ τις απέρριψαν Φιλελεύθεροι, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το κόμμα Η Αριστερά. Οι προσαρμογές κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να ξεπεραστεί η νομική αβεβαιότητα.

Οι φύλακες στα κάστρα της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα

Τους περασμένους μήνες υπήρξαν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ακύρωναν μέτρα που επέβαλλαν οι αρχές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Προκειμένου να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, συγκεκριμενοποιήθηκαν στο νόμο τα μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση πανδημιών. Εκτός αυτού αναφέρονται όρια της επιβολής περιορισμών, χρονική διάρκεια και αναγκαίες αιτιολογήσεις. Περιορισμοί στις διαδηλώσεις και τη λειτουργία των εκκλησιών υπόκεινται σε αυστηρές προϋποθέσεις.

Τα 2/3 των βουλευτών υψερψηφίζουν τις νομικές αλλαγές

Τα 2/3 των βουλευτών υψερψηφίζουν τις νομικές αλλαγές

Η εξαγγελία μιας επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας θα βασίζεται μελλοντικά στα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Από τη στιγμή που διαπιστωθεί στη Γερμανία πανδημία ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλει μέτρα με υπουργική απόφαση. Επίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τη βουλή. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές είχαν καταλογίσει στην καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων πως αποφασίζουν μέτρα που περιορίζουν συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Επεισοδιακή διαμαρτυρία

Η σύνθεση των διαδηλωτών ήταν αρκετά ετερογενής

Η σύνθεση των διαδηλωτών ήταν αρκετά ετερογενής

Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε σειρά συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών, περίπου 7.000 άτομα από διάφορες περιοχές της Γερμανίας είχαν έρθει στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιβολή περιορισμών. Επειδή στη μεγάλη τους πλειοψηφία αρνούνταν να κάνουν χρήση μάσκας και να τηρούν την κοινωνική απόσταση, η αστυνομία αποφάσισε το μεσημέρι τη διάλυση της συγκέντρωσης μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Μετά από ένα δίωρο άκαρπων προσπαθειών για εθελοντική αποχώρηση η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρων ύδατος. Την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες ύδατος στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν την Πρωτομαγιά του 2013. Εικάζεται…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: