Βγαίνουμε στις αγορές με «βοηθό» τη Fitch

Παράθυρο ευκαιρίας για μια έξοδο στην αγορά ομολόγων το συντομότερο δυνατό αναζητεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ώστε να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη μείωση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Κλειδί για την επόμενη έκδοση φαίνεται πως αποτελεί η προγραμματισμένη στις 27 Ιανουαρίου ανακοίνωση του οίκου Fitch για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που γίνεται υπό την αίρεση των εξελίξεων στις αγορές προβλέπει μια κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων στις 31 Ιανουαρίου, με σκοπό να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ώστε να αποτελέσει νέα έκδοση αναφοράς (benchmark) για το ελληνικό χρέος.

Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, οι συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων βελτιώνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό και οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα χρειασθεί να προχωρήσει φέτος σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δίνουν ώθηση κυρίως στα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών, με τελευταίο παράδειγμα το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία εγκρίνει τη δημιουργία ενός νέου κοινού ταμείου, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις και να μην έχει η Ευρώπη ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ΗΠΑ, που παρέχουν τεράστιες επιδοτήσεις αυτής της κατηγορίας. Με βάση αυτές τις προσδοκίες, το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου από το γερμανικό έπεσε ως τις 181 μονάδες βάσης σήμερα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση, δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει σήμερα στις 4,125 μονάδες βάσης, απέχοντας ελάχιστα από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου. Οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από τον Νοέμβριο, όταν ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει σε νέο άνοιγμα 10ετούς ομολόγου για να αντλήσει μικρό ποσό και να ενισχύσει τη ρευστότητα του τίτλου στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν είχε ανακοινωθεί αυτό το re-opening η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά ήταν περίπου 4,7%.

Εκείνη την περίοδο, αν ο ΟΔΔΗΧ επιχειρούσε μια κανονική έκδοση για μεγάλο ποσό, είναι βέβαιο ότι η απόδοση διάθεσης των τίτλων θα ξεπερνούσε το 5%, το οποίο τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ ήθελαν να αποφύγουν, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης.

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε για το 2023 είναι εξαιρετικά «λιτό», καθώς προβλέπεται ότι φέτος θα αντληθούν από την αγορά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: