Βήμα – ανάλυση – Υπάρχουν δίκαιες επεμβάσεις; | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Βήμα - ανάλυση - Υπάρχουν δίκαιες επεμβάσεις; | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ στην αμερικανική φιλοσοφία υπήρξε μια επιστροφή στη συζήτηση γύρω από τον «δίκαιο πόλεμο». Ο λόγος γι’ αυτή την επιστροφή σε μια έννοια που ανάγεται στον Αυγουστίνο και τον τρόπο που ενέταξε τη δυνατότητα του δίκαιου πολέμου στο ρεπερτόριο των πρακτικών των χριστιανών (σε ρήξη με όσους επέμεναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια χριστιανική τοποθέτηση υπέρ του πολέμου) και έκτοτε παρέμεινε ως δικαιολογία πλείστων πολέμων ήταν προφανής: χρειαζόταν μετά την τραυματική εμπειρία του πολέμου στο Βιετνάμ να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της δίκαιης καταφυγής στον πολεμική βία.

Ήταν ο Μάικλ Γουόλτσερ που θα προσφέρει την κλασική διατύπωση αυτής της θέσης με το βιβλίο του για τους Δίκαιους και τους άδικούς πολέμους (στα ελληνικά στις εκδόσεις Ιωλκός). Ο Γουόλτσερ, οπαδός μιας εκδοχής σοσιαλδημοκρατίας, υποστήριξε ότι μια σειρά από πολεμικές επιχειρήσεις ενέπιπταν, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχής, στην έννοια του δίκαιου πολέμου και θα διατυπώσει την άποψη αυτή όχι μόνο για τις επεμβάσεις στη Βοσνία και το Κόσοβο (συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν και αποστολή χερσαίων δυνάμεων) αλλά και στο Αφγανιστάν, παρά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση Μπους. Μάλιστα, θα τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι στην αντιπολεμική αριστερά με αφορμή την αντίθεσή της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Άλλωστε, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 η λογική του «φιλελεύθερου παρεμβατισμού», η κατεξοχήν έμπρακτη σύγχρονη εκδοχή του «δίκαιου πολέμου», παρέμενε ισχυρή διανοητικά, παρά την άνοδο της «νεοσυντηρητικής» (neocon) λογικής ότι το επίδικο ήταν η επανεπιβεβαίωση με κάθε τρόπο – και κάθε κόστος – της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας ως αναντικατάστατης ηγεσίας. Σήμερα, με πλήρη επίγνωση των καταστροφικών αποτελεσμάτων των επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη αποτίμηση.

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ΒΗΜΑ: Η επίπονη πορεία «ψηφιοποίησης» του κράτους – Τα επόμενα βήματα

Με αυτό δεν εννοώ απλώς το γεγονός ότι ειδικά για τις ΗΠΑ η επίκληση της ανθρωπιστικής νομιμοποίησης για ένοπλες επεμβάσεις σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσε το προκάλυμμα για μια στρατηγική που ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 διαμόρφωνε όρους ώστε να μην αμφισβητηθεί ξανά ο ηγεμονικός τους ρόλος σε έναν κόσμο που είχε γίνει στο σύνολό του καπιταλιστικός. Κυρίως θέλω να σταθώ στο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει μια «δίκαιη επέμβαση».

Τα διδάγματα της ιστορίας

Την ιστορική επιχειρηματολογία τη γνωρίζουμε όπως και τα παραδείγματα που έχουν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: