Βιομηχανία πλαστικών: Οδικός χάρτης για τη συμμόρφωση με τον νέο κλιματικό νόμο

Βιομηχανία πλαστικών: Οδικός χάρτης για τη συμμόρφωση με τον νέο κλιματικό νόμο

Μιλήστε φθηνά & ποιοτικά σε Κινητά & Σταθερά Ελλάδας | voipphone.com.gr |

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) διοργάνωσε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Υποχρεώσεις και Ευκαιρίες για τη Βιομηχανία Πλαστικών»,. Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Plastica 2022, αποσκοπούσε να ενημερώσει τις επιχειρήσεις σχετικά με τα ορόσημα για τους στόχους και τις υποχρεώσεις που θέτει η νέα νομοθεσία (Ν.4936/2022), δεδομένου ότι το ανθρακικό αποτύπωμα θα αποτελέσει στο εξής το βασικό χαρακτηριστικό κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας.  

«Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση γιατί πιστεύουμε ότι ο νέος Κλιματικός Νόμος θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος. «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του στηρίζουν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας θα πρέπει να εξετάζονται συνεχώς και ο νόμος να αναπροσαρμόζεται με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050» υπογράμμισε ο ίδιος, για να διαπιστώσει ότι: «Ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που εγείρονται στην εποχή των ESG (Environmental, social and corporate governance) και του νέου κλιματικού νόμου, οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έναν οδικό χάρτη βιώσιμης ανάπτυξης». 
Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΒΠΕ «θέλησε να σταθεί αρωγός και να συμβάλει με πράξεις στην προσπάθεια μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας» κατέληξε ο κ. Λυσσαίος, πριν παρουσιάσει τον βασικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Sustainability & ESG Coordinator στην SustChem S.A., Γιώργο Πριμικύρη. 

Συμμόρφωση σε 5 βήματα για τις επιχειρήσεις 

Στους γενικούς ποσοτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030, 80% το 2040 και στον φιλόδοξο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας (net zero) το 2050, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Πριμικύρης, εξηγώντας ότι η επίτευξη των στόχων δημιουργεί ένα πλαίσιο υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει πιο συγκεκριμένα: 

  • Να καταδείξουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του άρθρου 19.
  • Να ποσοτικοποιήσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που εξέπεμψαν το 2019, έτος το οποίο θα αποτελέσει τη βάση σύγκρισης με τις μελλοντικές επιδόσεις.
  • Να διαμορφώσουν έναν συμπαγή οδικό χάρτη που θα τις οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών από την 01/01/2026.
  • Το ίδιο έτος, το 2026, υποχρεούνται –έως τις 31 Οκτωβρίου–…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: