Βιταμίνη D: Από πού την «παίρνουμε» για τα συμπληρώματα; – Shape.gr

Μπορεί να τη λέμε «βιταμίνη D», ωστόσο δεν πρόκειται για μία μόνο βιταμίνη.

Από ποιες βιταμίνες αποτελείται η D;
Ως βιταμίνη D αποκαλούμε μια ομάδα βιταμινών που εμφανίζουν παρόμοια δράση με αυτή της χοληκαλσιφερόλης (βιταμίνη D3), όπως είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), μορφή της βιταμίνης D που συντίθεται με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία παρέχεται από λίγα τρόφιμα ζωικής, κυρίως, προέλευσης, αλλά έχει βρεθεί και σε ορισμένα φυτά με τη μορφή της D2. Η μορφή της D3 αποτέλεσε κι αποτελεί την πιο αξιόπιστη και σταθερή μορφή της βιταμίνης σε σχέση με την D2 για την αύξηση των επιπέδων της στο αίμα.
Πώς μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψή της;
Υπάρχουν 3 τρόποι λήψης της βιταμίνης:

Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες 10:00 – 15:00.
Λήψη από διαιτητική πηγή.
Πρόσληψη συμπληρώματος διατροφής.
Πόση βιταμίνη D περιέχουν τα τρόφιμα που είναι η κύρια πηγή της; 
Μουρουνέλαιο 100 γρ. 10-100 μg
Σολομός, 100 γρ. 30 μg
Μανιτάρια 90 γρ. 10 μg
Σκουμπρί, 100 γρ. (ωμό) 8,2 μg
Τόνος, 120 γρ. (κονσέρβα) 3,75 μg
Κρόκος αβγού 1 μg
Γάλα, 250 ml 2,5 μg
Είναι αναγκαία η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3;
Σήμερα, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D κρίνεται όλο και πιο αναγκαία. Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ενδέχεται να προδιαθέτουν ή να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις. Ανάμεσά τους, ο διαβήτης τύπου 1 και 2, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (όπως νόσος Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας, κατάθλιψη, κ.ά.), αλλά και για καρδιαγγειακές παθήσεις. Κατηγορία ατόμων που δεν εκτίθενται συχνά σε ηλιακή ακτινοβολία ή έχουν αποκλείσει ομάδες τροφίμων, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά, παρατηρείται συχνά να παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδά της. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτη καθηγητών της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Θεσσαλονίκης, σημειώνεται έλλειψη της βιταμίνης D στο 50% του πληθυσμού ενώ στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 80%!
Ξέρεις ποια είναι η πιο συνηθισμένη προέλευση της βιταμίνης D3 στα συμπληρώματα διατροφής;
Την πιο συνηθισμένη πηγή βιταμίνης D3 αποτελεί η λανολίνη, μια κηρώδης ουσία η οποία παράγεται από το μαλλί του προβάτου! Η απομόνωσή της γίνεται αφού πρώτα γίνει το κούρεμα του μαλλιού των προβάτων. Ακολουθεί η επεξεργασία του και η συμπίεσή του σε κυλίνδρους ή η επεξεργασία του με βρασμό. Στη συνέχεια, από τη…,

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr