Βόρεια Κορέα: Απέτυχε η προσπάθειά της να εκτοξεύσει πύραυλο «άγνωστου τύπου»

Βόρεια Κορέα: Απέτυχε η προσπάθειά της να εκτοξεύσει πύραυλο «άγνωστου τύπου»

Η Βόρεια Κορέα έκανε σήμερα τη δέκατη δοκιμή πυραύλου από την αρχή της χρονιάς, όμως η εκτόξευση κατά τα φαινόμενα απέτυχε, σύμφωνα με τη Σεούλ.
Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της χώρας, πως η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο «άγνωστου τύπου» από την περιοχή Σουνάν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, στις 09:30 (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας).
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ κάνουν «περαιτέρω ανάλυση» των παραμέτρων της αποτυχημένης δοκιμής, πρόσθεσε το επιτελείο, σύμφωνα με το Γιονάπ.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε πως επρόκειτο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε τη δοκιμή και αξίωσε η Πιονγκγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Η Πιονγκγιάνγκ κλιμακώνει την ένταση από την αρχή της χρονιάς. Η σημερινή ήταν η δέκατη εκτόξευση πυραύλου από τον Ιανουάριο. Στη Σεούλ έγινε σαφές προ ημερών πως εκτιμάται πως η Βόρεια Κορέα σύντομα θα πραγματώσει την απειλή της να ξαναρχίσει δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), αίροντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Την Παρασκευή, με κοινή τους ανακοίνωση, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι χρησιμοποίησε τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό πύραυλο που έχει δοκιμάσει ποτέ, τον Hwasong-17, σε δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις (27η Φεβρουαρίου, 5η Μαρτίου) με πρόσχημα τις ετοιμασίες της για να τεθούν σε τροχιά «δορυφόροι αναγνώρισης».

Το πυραυλικό σύστημα Hwasong-17 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ το 2020. Επανεμφανίστηκε σε έκθεση αμυντικού εξοπλισμού τον Οκτώβριο του 2021. Δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι τις πρόσφατες εκτοξεύσεις.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ, αυτοανακηρυγμένη πυρηνική δύναμη, να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.

Αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενίσχυσαν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτύξει στη Νότια Κορέα και έκαναν αεροπορικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα, όπου πλέει η δύναμη κρούσης αεροπλανοφόρου.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται βαριές διεθνείς κυρώσεις από το 2006, λόγω των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Ωστόσο οι ΗΠΑ κρίνουν πως οι πιο πρόσφατες δοκιμές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: