Βουλή: Αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων

Βουλή: Αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων

Η ψήφος των αποδήμων βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να τονίζει ότι το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο, αν πρέπει να αρθούν ή όχι οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, το ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ για επικοινωνιακά τερτίπια, και την ελάσσονα αντιπολίτευση να καταλογίζει και στα δύο κόμματα υποκρισία. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ελλήνων του εξωτερικού, θα ξεκινήσει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και αφορμή για την αντιπαράθεση, ήταν η συζήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Σύμβουλο Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση.

«Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί η ψήφος να προσμετράται σε εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Εμείς θα συνεχίσουμε πολύ παραγωγικά τη συζήτηση μας τις επόμενες μέρες. Όποιος δεν θέλει περιορισμούς ψηφίζει να μην έχουν περιορισμούς. Όποιος θέλει να έχουν περιορισμούς οι έλληνες του εξωτερικού ψηφίζει να έχουν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας. «Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτια του για ατυχείς δηλώσεις της κ. Τζάκρη η οποία δεν θέλει περιορισμούς. Το ερώτημα είναι ένα και είναι καθαρό. Θέλετε ή δεν θέλετε περιορισμούς; Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Τίποτα ευκαιριακό δεν υπάρχει. Ούτε διλήμματα. Υπάρχουν μόνο θέματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τους έλληνες του εξωτερικού και για το αν πρέπει να ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το δικαίωμα τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές», ανέφερε ο κ. Πέτσας και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μην αναθεωρήσετε την άποψη σας στη διάταξη που δίνει διέξοδο με βάση τους εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο».

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, σημείωσε δεικτικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση της κ. Τζάκρη φαίνεται ότι έρχεται στα λόγια μας ωστόσο θα έχουμε το χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά καθώς αύριο ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιάννης…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: