Βουλή- Ερώτηση Πουλά: Πώς θα αντιμετωπίσει το υπ. Υγείας την αστική ευθύνη για ιατρικά σφάλματα;

Βουλή-  Ερώτηση Πουλά: Πώς θα αντιμετωπίσει το υπ. Υγείας την αστική ευθύνη για ιατρικά σφάλματα;

Τον περιορισμό της αστικής ευθύνης γιατρών του ΕΣΥ στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.

Ειδικότερα στην ερώτησή του ο κ. Πουλάς ζητά πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Υπουργός Υγείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αστικής ευθύνης για ιατρικά σφάλματα, με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και συνολικά, όπως ο ίδιος ο Υπουργός είχε δεσμευθεί δημόσια τον Δεκέμβριο του 2019.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης: 

Θέμα: Περιορισμός αστικής ευθύνης γιατρών του ΕΣΥ στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας

Σάλος προκλήθηκε στον ιατρικό κόσμο από την πρόσφατη απόπειρα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας να μεταθέσει στους γιατρούς τις σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τους δεκάδες θανάτους νοσηλευόμενων με COVID-19 εκτός ΜΕΘ.

Ειδικότερα, ενώ ήταν γνωστό το επιδημιολογικό βάρος της Βόρειας Ελλάδας, δεν δημιουργήθηκε επαρκής αριθμός κλινών ΜΕΘ με αποτέλεσμα τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε χειρουργεία, σε χώρους ανάνηψης και σε κοινούς θαλάμους, γεγονός που συνέβαλε σε μεγάλο αναλογικά αριθμό θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ. 

Η επιχείρηση συγκάλυψης των βαριών κυβερνητικών ευθυνών με τη μετάθεση τους στους γιατρούς που διαχειρίστηκαν τα περιστατικά, συνιστά μια πρωτοφανή προσπάθεια να υποδειχθούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, εκείνοι που με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικά ωράρια έδωσαν τις πραγματικές μάχες μαζί με τους ασθενείς.

Την ώρα που η άγνωστη φύση της ασθένειας, η έλλειψη δεδομένων για τις επιπτώσεις της, η επιστημονική αμφιβολία για την διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία και η ταχεία έρευνα για την ανακάλυψη της πιο ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής δημιουργούν διαρκώς νέα δεδομένα στο άγνωστο πεδίο της ιατρικής αντιμετώπισης των περιστατικών COVID-19, η κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σπεύδει επί της ουσίας να υποδείξει τους γιατρούς ως υπαίτιους, αντί του Ελληνικού Δημοσίου που επέτρεψε την λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα με πληρότητα 100% επί σχεδόν δύο μήνες, χωρίς καμία πραγματική πρόνοια να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό. 

Η δήλωση αυτή επιβαρύνει το κλίμα κατά των γιατρών του ΕΣΥ -που μέχρι πρότινος η κυβέρνηση χειροκροτούσε- την ώρα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: