Βουλή: Η μελέτη Λύτρα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια

Βουλή: Η μελέτη Λύτρα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια

Τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα στην πανδημία και η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι το αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Από την μεριά της ΝΔ, ο εισηγητής της Σπύρος Πνευματικός, αναφερόμενος στα ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, επισήμανε ότι αυξήθηκε η θνητότητα όταν υπήρξε κορεσμός-υπερπληθώρα στις ΜΕΘ. «Για να μπορεί να λειτουργήσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών», είπε ο κ. Πνευματικός και επισήμανε ότι στην θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έγινε δυνατό να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν μπόρεσε ίσως να βρεθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. «Δεν εκπαιδεύεται ούτε γιατρός ούτε νοσηλευτής, από τη μια ημέρα στην άλλη. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε 10.000 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν μπορούμε να τα στελεχώσουμε, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Σε σχέση με τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πνευματικός επισήμανε ότι οι θάνατοι των διασωληνωμένων ήταν αυξημένοι και εντός ΜΕΘ και είχαν κακή πρόγνωση. Είπε επίσης ότι όσοι ήταν εμβολιασμένοι είχαν καλύτερη τύχη αλλά η μελέτη του καθηγητή Θ. Λύτρα δεν αναφέρει τι άνθρωποι ήταν αυτοί που κατέληξαν (ηλικία, συνοδά νοσήματα, ηλικία). «Το 97% των ανθρώπων που ήταν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν. Ο συγγραφέας δεν μας λέει τι ήταν οι άνθρωποι που νόσησαν και κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, όπου προβλέπεται συμβόλαιο μεταξύ του ασθενούς, της οικογένειας αυτού και του ιατρικού προσωπικού, ότι σε βαριές παθήσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος, να διασωληνωθεί αυτός ο άρρωστος. Εδώ λοιπόν, αυτό το 97% αντιπροσωπεύει ανθρώπους που ήταν σε τελικό στάδιο, δεν είχαν καμία τύχη και απλώς έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα; Αυτό δεν το ξέρουμε. Προφανώς είναι ανησυχητικό το 97,5% αλλά είναι πολύ χειρότερο το 72,7% ανθρώπων που πέθαναν εντός ΜΕΘ και αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο», είπε ο κ. Πνευματικός.

Ο εισηγητής της ΝΔ είπε επίσης ότι από τη μελέτη μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι εμβολιασμός ήταν αυτό που κατάφερε να προστατεύσει τον πολίτη από τη βαριά νόσηση, σημειώνοντας πάντως ότι «στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να εμβολιαστεί εγκαίρως και σε αυτό οφείλεται μεγάλο μέρος των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: