Βουλή- Μηταράκης: Η χώρα μας δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο

Βουλή- Μηταράκης: Η χώρα μας δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο

“Δεν θα δεχθούμε, όπως την περίοδο 2015-19, να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης” τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή.

Μεταφέροντας τη συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους της ΕΕ και τις αποφάσεις του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με την κρίση στο Αφγανιστάν, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν θα επαναλάβει τα λάθη του 2015 και σημείωσε ότι “προωθεί δράσεις για την παροχή απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, για την αποτροπή δημιουργίας προσφυγικών ροών”.

Απαντώντας ειδικότερα στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διάταξη του νομοσχεδίου που ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στην μέση γραμμή. Να περιμένουν τους «πελάτες τους», μετά από συνεννόηση. Για …. διάσωση” και εξήγησε ότι ειδικά για τη χώρα μας, όπου δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα Τουρκικά παράλια και τα νησιά μας, η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι αποκλειστικό ζήτημα της Ελλάδας.

“Η αντιπολίτευση προτείνει σήμερα αυτά που οδήγησαν στην κρίση του 2015” συνέχισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι “η στρατηγική της Κυβέρνησης έχει απεμπλέξει τα νησιά, αφήνοντας χωρίς αφήγημα, όσους επενδύουν στο διχασμό και στη κρίση, όσους θέλουν την εσωτερική σύγκρουση,

“Τελικά όσοι λένε όχι στις δομές, λένε ναι στις ροές. Απλώς ελπίζοντας … να πάνε αλλού …. Να μην μείνουν στα νησιά. Ξεχνάνε… την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από το ΣΥΡΙΖΑ, 2015-19″ τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε δε ότι η στρατηγική περιορισμού των ροών περιλαμβάνει επίσης:

1. Τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες

2. Την ενίσχυση των απελάσεων, στόχο που – όπως είπε – υπηρετεί το σημερινό νομοσχέδιο

3. Τη δημιουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών – με την πρώτη στη Σάμο να εγκαινιάζεται στις 18 του μηνός.

4. Τον έλεγχο των ΜΚΟ, θέμα για το οποίο σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει ουσιώδεις προβλέψεις.

5. Τον περιορισμό της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων

Ειδικά για τη Σάμο, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα κλειστή / ελεγχόμενη δομή και αμέσως λειτουργεί και στις 30 Σεπτεμβρίου παραδίδεται στο Δήμο Ανατολικής Σάμου η υφιστάμενη δομή, η οποία ως γνωστόν λειτουργεί μέσα στο Βαθύ. Και αυτό, όπως είπε, είναι μία απάντηση σε όσους λέγανε ότι θα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: