Βουλή-Ολομέλεια: Αύριο η συζήτηση του ν/σ για τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα – Την Πέμπτη η ψήφισή του

Βουλή-Ολομέλεια: Αύριο η συζήτηση του ν/σ για τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα - Την Πέμπτη η ψήφισή του

Με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιμένει στην ορθότητα των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και στην αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα και την αντιπολίτευση να ζητεί αποσαφηνίσεις και να τονίζει την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων, ολοκληρώθηκε και σε β΄ ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, το πρωί, και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στις Επιτροπές τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ. επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, όσο και ο υφυπουργός του, Γιώργος Κώτσηρας, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο που εκσυγχρονίζεται συντασσόμενο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που διορθώνει και θεραπεύει αστοχίες του ισχύοντος νόμου, αντιμετωπίζοντας τις σημερινές πραγματικές ανάγκες προστασίας της κοινωνίας.

«Μια σοβαρή πολιτεία πρέπει και οφείλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το κράτος δικαίου. Πάνω σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες. Πρέπει να συμφωνήσουμε για αυτονόητα ζητήματα που δεν επιδέχονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, εστίασε στην αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, τονίζοντας ότι «η πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι σε κακουργηματικές πράξεις, όπως για παράδειγμα η ανθρωποκτονία ή ο βιασμός ανηλίκου», γι’ αυτό επιβάλλεται σε όλα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

«Είναι αυτονόητο ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Κάνουμε πολύ προσεκτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις. Και ναι, σφίγγουμε τον κλοιό στους δράστες που διαπράττουν εγκλήματα ιδιαίτερα αυξημένης ποινικής απαξίας» υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, επέμεινε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιστημονική μελέτη που να στηρίζει το αφήγημά της, το οποίο είναι η οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών». Ταυτόχρονα, κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσε, μαζί με δύο βουλευτές του κόμματός του, η οποία προβλέπει «την καθιέρωση στην ελληνική ποινική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: