Βουλή: Τοποθετήσεις φορέων και κομμάτων για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Η κατανομή και ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στη διαχείριση των υδάτων, την αντιμετώπιση καταστροφών και τις σχέσεις αποκεντρωμένης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που την ερχόμενη εβδομάδα τίθεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Για τις πρώτες προτεραιότητες της νέας μεταρρύθμισης, έχει ήδη ενημερώσει την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα», που φιλοδοξεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της αλληλοεπικάλυψης και σύγχυσης των αρμοδιοτήτων όλων των φορέων του κράτους, σε όλα τα επίπεδα.

«Το μοντέλο της κατανομής αρμοδιοτήτων που ίσχυσε στο παρελθόν απέτυχε», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Οι διϋπουργικές επιτροπές που λειτούργησαν στο παρελθόν, για το μείζον ζήτημα της κατανομής αρμοδιοτήτων, δεν κατάφεραν ποτέ τίποτα, γιατί στην πραγματικότητα είναι πολιτικά βουλευόμενα όργανα, τα οποία δεν είχαν και την απαραίτητη τεχνογνωσία, για να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ποιος θα μας πει ποιοι θα είναι οι πόροι που θα συνοδεύουν την μεταφορά μιας αρμοδιότητας; Ποιος θα μας πει το προσωπικό που απαιτείται, για κάθε δράση; Ποιες υπηρεσίες θα μας ενημερώσουν γι΄αυτό; Πόσο γρήγορα; Με ποια ακρίβεια; Ποιος θα έχει αυτή τη συστηματική παρακολούθηση που απαιτείται; Αυτά δεν έχουν γίνει στο παρελθόν ποτέ. Ξεκινούσαν και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Γι΄αυτό δεν έφεραν και αποτέλεσμα», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι πλέον θα υπάρχει μεθοδολογία, αρχές, κριτήρια για την κατανομή και ανακατανομή αρμοδιοτήτων, οι αποφάσεις για τα σχέδια δράσης θα είναι δεσμευτικά.

Ο κ. Βορίδης έχει ήδη ενημερώσει την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία το νομοσχέδιο τελεί στο στάδιο της επεξεργασίας, ότι μέσα στο χρόνο θα αρχίσει να μελετάται το ζήτημα της κατανομής των αρμοδιοτήτων στη διαχείριση των υδάτων, τα ζητήματα των καταστροφών και τα ζητήματα στις σχέσεις αποκεντρωμένης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

«Δεν λέω ότι αυτό που ξεκινάει σήμερα, ως νομοθεσία, είναι κάτι που ολοκληρώνεται σήμερα. Είναι κάτι που ξεκινάει σήμερα και προφανώς, θα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: