Βραζιλία: Υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας τα κυβερνητικά κτίρια-Μήνυμα Λούλα

Logo Image

«Ομοσπονδιακή παρέμβαση» κήρυξε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη ύστερα από την εισβολή μπολσοναριστών στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

Παράλληλα, ευθύνες στον Μπολσονάρου και τα κόμματα που τον στήριξαν φαίνεται πως αποδίδει ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας για τα σημερινά γεγονότα στη Μπραζίλια.

Ειδικότερα, ο Λούλα σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Εκμεταλλεύτηκαν τη σιωπή της Κυριακής, όταν ακόμα συγκροτούσαμε την κυβέρνηση, για να κάνουν αυτό που έκαναν. Και ξέρετε ότι υπάρχουν αρκετές ομιλίες του πρώην προέδρου που ενθαρρύνουν αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτό είναι επίσης ευθύνη του ιδίου και των κομμάτων που τον στήριξαν».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας γνωστοποίησε ότι παρακολούθησε από την τηλεόραση όσα συνέβησαν στην Μπραζίλια, καθώς είχε μεταβεί στην Araraquara, προκειμένου να δείξει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.

Αποκαλώντας τους εισβολείς φασίστες, ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι πιστεύει πως υπήρχε έλλειψη ασφάλειας. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η δημοκρατία εγγυάται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά απαιτεί επίσης από τους ανθρώπους να σέβονται τους θεσμούς. Αυτό που έκαναν σήμερα είναι πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθούν».

Στην Μπραζίλια επικράτησε χάος μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο. Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την περασμένη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν.

Ένα ελικόπτερο έριχνε βομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τη στέγη του Κογκρέσου.

Μια τοπική δημοσιογραφική ένωση…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: