Βρετανία: Αρχίζει τις περικοπές ο ΥΠΟΙΚ | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Βρετανία: Αρχίζει τις περικοπές ο υπουργός Οικονομικών

Μετά τις… παροχές της πανδημίας, η βρετανική κυβέρνηση αρχίζει σιγά-σιγά τις… περικοπές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Κυριακάτικους Times, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θέλει να μπλοκάρει την αύξηση περίπου κατά 6% στις παλαιές συντάξεις, αλλά και να παρέμβει στο σχέδιο για τις υγειονομικές καλύψεις για τους ηλικιωμένους, θέλοντας να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.

Η αύξηση περίπου κατά 6% στις παλαιές συντάξεις εντάσσεται στο προεκλογικό σχέδιο των Τόρις, ήδη από την εκστρατεία του 2019, στο πλαίσιο της οποίας οι συντάξεις θα αυξάνονταν κάθε χρόνο πάνω από τον πληθωρισμό και το ρυθμό αύξησης των μισθών, που κυμαίνεται περίπου στο 2,5%.

«Μήπως η ΕΛ.ΑΣ άργησε ν’ αντιληφθεί το παιχνίδι του Μπάμπη;»

Όμως, μετά τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία, με την οικονομία να πηγαίνει ξαφνικά από τα χαμηλά στα ψηλά, ο ρυθμός αύξησης των μισθών κατά το πρώτο τρίμηνο εκτοξεύτηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει πως με βάση την κυβερνητική δέσμευση η αύξηση στις συντάξεις πρέπει να κινηθεί περίπου στο επίπεδο αυτό προκαλώντας ένα επιπλέον κόστος της τάξεως των 4 δισ. στερλίνων.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, το νούμερο αυτό θεωρείται υπερβολικό και το υπουργείο Οικονομικών θέλει να το… μειώσει, αν και αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σουνάκ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ύψους 5 δισ. στερλίνων ετήσιο κόστος για το κράτος πρόνοιας των ηλικιωμένων, ένα πακέτο που πρόκειται να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.

Η βρετανική κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας υποχρεώθηκε να δανειστεί πέρυσι περίπου 300 δισ. στερλίνες, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ και ήταν το μεγαλύτερο ποσό που έχει δανειστεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, με την κατάσταση πλέον να έχει σταθεροποιηθεί και την οικονομία να ανεβάσει… στροφές ο Σουνάκ θέλει να στραφεί στο «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών της χώρας.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος ή το ΦΠΑ, ενώ ο Συνάκ αντιδρά και σε κάθε συζήτηση για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Διπλωματικός πυρετός για να ανοίξει ο τουρισμός – Πού θα κριθεί η χρονιά
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από Βρετανία: Αρχίζει τις περικοπές ο ΥΠΟΙΚ | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: