Βρετανία: Με απόφαση του ΕΔΑΔ ακυρώθηκε η πτήση με τους πρόσφυγες για τη Ρουάντα – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Βρετανία: Με απόφαση του ΕΔΑΔ ακυρώθηκε η πτήση με τους πρόσφυγες για τη Ρουάντα

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον γνώρισε χθες Τρίτη ταπεινωτική ήττα: παρά τη αποφασιστικότητα που διατρανώνει να απελάσει πρόσφυγες στη Ρουάντα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποθαρρύνει την έλευση παράτυπων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη πτήση, που προβλεπόταν να γίνει το βράδυ, ακυρώθηκε, έπειτα από προσφυγή της ύστατης στιγμής.

Επικρίνεται έντοντα από τον ΟΗΕ

Με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να στέλνει αιτούντες άσυλο που φθάνουν παράτυπα στη Βρετανία στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, 6.000 χιλιόμετρα και πλέον από το Λονδίνο, η κυβέρνηση του κ. Τζόνσον διατείνεται ότι θα φρενάρει τις παράνομες διελεύσεις της Μάγχης, που δεν έχουν πάψει να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της ότι θα έθετε υπό έλεγχο τη μετανάστευση μετά το Brexit.

Γαϊτανάκι προκλήσεων από Ακάρ και Μπαχτσελί για αποστατιωτικοποίηση και ΑΟΖ

Το σχέδιο, που επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, είναι δημοφιλές στο εκλογικό ακροατήριο των Τόρις, κατά δημοσκοπήσεις, και ο κ. Τζόνσον ήθελε να υλοποιηθεί καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία του μετά την πρόσφατη εσωκομματική ανταρσία που λίγο έλειψε να τον ανατρέψει.

Ομως, έπειτα από προσφυγές στη δικαιοσύνη και κατεπείγουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, το ειδικά νοικιασμένο αεροσκάφος έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ παρέμεινε καθηλωμένο στο έδαφος (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Hannah McKay).

«Απογοήτευση»

Η ανατροπή «απογοήτευσε» την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, που καταφέρθηκε εναντίον του ΕΔΑΔ.

«Ελεγα εξ αρχής ότι αυτή η πολιτική δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί και είμαι απογοητευμένη που οι δικαστικές αμφισβητήσεις και τα αιτήματα της τελευταίας στιγμής εμπόδισαν την πτήση να απογειωθεί», ανέφερε η κυρία Πατέλ χθες βράδυ.

Η υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη έκπληξη» την παρέμβαση του ΕΔΑΔ, παρά τις «επανειλημμένες επιτυχίες μας στα εθνικά δικαστήρια», και διεμήνυσε ότι οι μετανάστες που δεν απελάθηκαν χθες θα επιβιβαστούν «στην επόμενη» τέτοια πτήση.

Τίποτε «δεν θα μας αποθαρρύνει να κάνουμε αυτό που είναι σωστό και να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας για να ελέγξουμε τα σύνορά μας», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η ομάδα των νομικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης «εξετάζει κάθε απόφαση» που έχει ληφθεί για την πτήση και ότι η «προετοιμασία για την επόμενη αρχίζει τώρα».

Η κυβέρνηση Τζόνσον επρόκειτο να απελάσει ως και 130 πρόσφυγες και μετανάστες (Ιρανούς, Ιρακινούς, Αλβανούς, Σύρους)…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: