Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός – «Φαβορί» η Λις Τρας

Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός - «Φαβορί» η Λις Τρας

Αντίστροφα μετρά η Βρετανία για να μάθει ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της. Τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Δυτική Ευρώπη, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει πιο ανέμελος από ποτέ. Πέρασε, μάλιστα, το «καλοκαίρι της ζωής του» στην Ελλάδα, δίχως να μοιάζει καταβεβλημένος από το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα γράφτηκε ο επίλογος της πολιτικής του καριέρας από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο στράφηκε εναντίον του.

Η πτώση του ήταν εκκωφαντική. Πράγματι, τα σκάνδαλα που μεσολάβησαν από την εκλογή του, το 2019, θόλωσαν τον όχι και τόσο μακρινό εκλογικό του θρίαμβο. Σε μία κίνηση αυτοσυντήρησης, οι Συντηρητικοί πρώτα φρόντισαν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση και στη συνέχεια έστησαν εσωκομματικές κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχό του τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στην πρωθυπουργία. Πλέον, το ζευγάρι που θα αναμετρηθεί για την ηγεσία και πρωθυπουργία έχει ήδη προκύψει από τις διαδοχικές ψηφοφορίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τώρα, έχει έρθει η σειρά της κομματικής βάσης να πει τον τελευταίο λόγο. Τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη μοιραστεί και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 14.30.

Οι εκλεκτοί που θα αποφασίσουν είναι μόλις 160.000, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, δηλαδή ούτε ένας στους 200 ενήλικους Βρετανούς. Κι αυτό επειδή τα μέλη των Τόρις μετά βίας αντιπροσωπεύουν το 0,5% του εκλογικού σώματος στη Βρετανία. Αυτοί λοιπόν θα επιλέξουν ανάμεσα στη 47χρονη υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, εκλεκτή του απερχόμενου Μπόρις Τζόνσον και «φαβορί» της αναμέτρησης, και στον 42χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποχαιρετά τους Βρετανούς και μοιάζει πιο ανέμελος από ποτέ, τη στιγμή μάλιστα που η ενεργειακή κρίση πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη δυτική Ευρώπη

Διορισμός από το Μπαλμόραλ

Ο Σούνακ που τον αποκαλούν και «Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα» δεν κουράζεται να υπόσχεται φοροαπαλλαγές στα golden boys που ψηφίζουν τους Τόρις. Οπως και να ’χει, μια νέα εποχή ξημερώνει στη Βρετανία. Στην ανατολή της νέας αυτής περιόδου, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα διορίσει τον νέο πρωθυπουργό από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ολες αυτές τις δεκαετίες η βασίλισσα διόριζε τους πρωθυπουργούς από εκεί.

Για τον επόμενο πρωθυπουργό, όμως, η παράδοση δεκαετιών θα σπάσει, μια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: