Βρέθηκε το «καρφί» που πρόδωσε την Άννα Φρανκ και την οικογένειά της στους Ναζί

Βρέθηκε το «καρφί» που πρόδωσε την Άννα Φρανκ και την οικογένειά της στους Ναζί

Περίπου 77 χρόνια έχουν παρέλθει από το θάνατο της Άννας Φρανκ, της έφηβης συγγραφέως ενός από τα μεγαλύτερα μπεστ-σέλερ όλων των εποχών. Είναι κυριολεκτικά αμέτρητοι, πιθανώς αγγίζουν ή και υπερβαίνουν το δισεκατομμύριο οι άνθρωποι που έχουν διαβάσει το περίφημο «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Πρόκειται για το συγκλονιστικό χρονικό του εγκλεισμού μιας οικογένειας Γερμανο-Εβραίων σε ένα κρησφύγετο στο Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ταυτόχρονα, το Ημερολόγιο είναι μια παρατεταμένη, σπαρακτική κραυγή αγωνίας από ένα κορίτσι που βιώνει τις ψυχο-σωματικές αλλαγές της εφηβείας καθώς εκρήγνυνται μέσα του.
Στο Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ καταγράφονται τα γεγονότα που έζησε η ίδια και η οικογένειά της, η οποία είχε μετοικήσει από τη Γερμανία στην Ολλανδία το 1933, σε μια προσπάθεια να διαφύγει από τους επερχόμενους διωγμούς των Εβραίων, αφ’ ότου ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία. Μέχρι να ανακαλυφθεί και να καταστραφεί η κρυψώνα τους από τους Γερμανούς, οι Φρανκ παρέμεναν κλεισμένοι στα κρυφά δωμάτια, πίσω από μια βιβλιοθήκη, στο κτίριο όπου στεγαζόταν η εταιρεία συσκευασίας βοτάνων που είχε ιδρύσει ο Όττο Φρανκ, ο πατέρας της Άννας.

Δείτε την εκπομπή «60 minutes»  «Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ»

Οι Φρανκ κρύφτηκαν στις αρχές Ιουλίου του 1942 και μόνο ελάχιστοι, απολύτως έμπιστοι φίλοι τους γνώριζαν την αλήθεια για την «εξαφάνισή» τους. Λίγο αργότερα, μαζί με την οικογένεια της Άννας θα κρύβονταν και μερικά ακόμη άτομα. Εν τέλει όμως, οι Γερμανοί έκαναν έφοδο στο κρησφύγετο και συνέλαβαν όλους όσοι βρίσκονταν εκεί. Προορισμός τους ήταν, εννοείται, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η καταδίκη τους σε θάνατο.

Αναγκασμένη να ζει επί δύο χρόνια ασφυκτικά περιορισμένη και υπό τη διαρκή απειλή της εκτέλεσης από τους Ναζί, η 13χρονη Άννα Φρανκ βρήκε ως διέξοδο την καταγραφή των εμπειριών και των σκέψεών της σε ένα ημερολόγιο, σε ένα σημειωματάριο που είχε λάβει ως δώρο γενεθλίων λίγο πριν η οικογένειά της κλειστεί στην κρυψώνα. Το Ημερολόγιο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1947, μετά από το θάνατό της Άννας πιθανότατα από τύφο, το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλτζεν, όπου είχε μεταφερθεί μετά από την κράτησή της στο Άουσβιτς.

Το πώς οι Γερμανοί εντόπισαν το σημείο όπου κρυβόταν η οικογένεια Φρανκ παρέμενε ανέκαθεν το μεγάλο μυστήριο πίσω από την τραγωδία. Ωστόσο, αναλαμβάνοντας ένα απίθανο εγχείρημα αναδρομικής εξιχνίασης των λεπτομερειών της υπόθεσης, μια ομάδα ερευνητών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: