Βροχή νομοσχεδίων στη Βουλή – Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Βροχή νομοσχεδίων στη Βουλή - Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Στη Βουλή μετατοπίζεται το πολιτικό ενδιαφέρον με κρίσιμα νομοσχέδια να εισάγονται προς συζήτηση, καθώς σήμερα ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, προκειμένου να ψηφιστεί  στις 19 Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Παράλληλα, με τη διαδικασία του επείγοντος και με στοχευμένες κινήσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου φτάνει στο ελληνικό κοινοβούλιο  η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία). Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις για τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους). Την Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί  θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή σε μίνι προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, με κεντρικό θέμα τη διαχείριση της πανδημίας, μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο
Εν τω μεταξύ, το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με το ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, καθώς η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό σε Δημόσιο και ΟΤΑ κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, καθώς και για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) θα επιλέγεται μέσα από πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ανά διετία, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι βασικές διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
 Θα διεξάγεται μία φορά κάθε δύο χρόνια ενιαίος υποχρεωτικός γραπτός διαγωνισμός
Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τεστ γνώσεων, δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας
Στόχος είναι η μείωση του χρόνου για την ενσωμάτωση νέων εργαζομένων στο Δημόσιο και η ενίσχυση της αξιοκρατίας
Ο νέος τρόπος προσλήψεων θα κάνει πρεμιέρα την Άνοιξη του 2022
Θεσμικές τομές στην Παιδεία
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι έτοιμες. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδίως στα πανεπιστήμια με νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση εισαγωγής. Επίσης προβλέπεται πανεπιστημιακή αστυνομία, κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών, ενώ θα γίνει αξιολόγηση του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: