Ξανθός: Το ν/σ περί ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ ενισχύει τους επιχειρηματίες υγείας και επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών

Ξανθός: Το ν/σ περί ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ ενισχύει τους επιχειρηματίες υγείας και επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά θα ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας και θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών».

Αυτό σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός και επικρίνει την κυβέρνηση ότι «απαξιώνει τις δομές του ΕΣΥ και στη συνέχεια επικαλείται τις ελλείψεις τους και τα προβλήματά τους για να δώσει ευκαιρίες στην ιδιωτική αγορά». Αναφέρει περαιτέρω ότι το υπουργείο Υγείας «αντί για ενισχυμένα κίνητρα στελέχωσης των δημόσιων δομών με οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, δίνει κίνητρα για να τις εγκαταλείψουν οι γιατροί και να συμβάλλονται ως ιδιώτες με το ΕΣΥ». Σχολιάζει πως «αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας» που «θα δημιουργήσει εμπόδια πρόσβασης στις αναγκαίες υπηρεσίες, θα αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη και τις ανισότητες στην υγεία και θα ευνοήσει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της διάγνωσης και της προνοσοκομειακής φροντίδας». Ο κ. Ξανθός δηλώνει ακόμη ότι με βάση το νομοσχέδιο «καταργείται η εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων και των εργαζομένων στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός του και προδιαγράφονται περικοπές κατοχυρωμένων δικαιωμάτων (πχ για την περίθαλψη ασθενών στο εξωτερικό)».

Κατόπιν αυτών ο κ. Ξανθός υποστηρίζει ότι «ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και επιρροής συμφερόντων που χαρακτηρίζει και αυτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο, βλάπτει σοβαρά την ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία και δεν διασφαλίζει ούτε τη συναίνεση των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση κοινωνικών εταίρων». Αναφέρει καταληκτικά ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση ούτε το πολιτικό “κεφάλαιο” για να κάνει οτιδήποτε θετικό για το σύστημα υγείας και την κοινωνία» και πως, αντίθετα, «μια νέα προοδευτική πλειοψηφία που θα υλοποιήσει το βασικό δίδαγμα της πανδημίας, δηλαδή την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: