Ξηροφθαλμία: Ο κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς και πώς μπορεί να προληφθεί

Ξηροφθαλμία: Ο κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς και πώς μπορεί να προληφθεί

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις μελέτησαν ποντίκια και ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες που παράγονται από βλαστοκύτταρα που αναγεννούν τον κερατοειδή, μπορεί να είναι νέοι στόχοι για τη θεραπεία και την πρόληψη τέτοιων τραυματισμών.

Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκή λίπανση με φυσικά δάκρυα. Τα άτομα με αυτή την κοινή διαταραχή, χρησιμοποιούν σταγόνες για να αντικαταστήσουν τα φυσικά δάκρυα και να κρατούν τα μάτια τους ενυδατωμένα. Όταν όμως τα μάτια είναι στεγνά, ο κερατοειδής είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς.

«Υπάρχουν φάρμακα, αλλά λειτουργούν καλά μόνο στο περίπου 10% έως 15% των ασθενών», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Rajendra S. Apte, καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας.

«Σε αυτή τη μελέτη που αφορά γονίδια που είναι βασικά για την υγεία των ματιών, εντοπίσαμε πιθανούς στόχους για θεραπεία που είναι διαφορετικοί στα ξηρά από ότι στα υγιή μάτια. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπομένουν τον πόνο στα μάτια και τη θολή όραση ως αποτέλεσμα επιπλοκών και τραυματισμών που σχετίζονται με την ξηροφθαλμία. Στοχεύοντας αυτές τις πρωτεΐνες, μπορεί να είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε ή ακόμα και να αποτρέψουμε αυτούς τους τραυματισμούς με μεγαλύτερη επιτυχία» είπε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γονίδια που εκφράζονται από τον κερατοειδή χιτώνα σε πολλά μοντέλα ποντικών — όχι μόνο της ξηροφθαλμίας, αλλά και του διαβήτη και άλλων παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι σε ποντίκια με ξηροφθαλμία, ο κερατοειδής ενεργοποίησε την έκφραση του γονιδίου SPARC. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης SPARC συσχετίστηκαν με καλύτερη επούλωση.

«Μέσω αλληλουχίας μονοκυτταρικού RNA, αναγνωρίσαμε γονίδια σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του κερατοειδούς και πιστεύουμε ότι μερικά από αυτά, ιδιαίτερα το SPARC, μπορεί να παρέχουν πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας και του τραυματισμού του κερατοειδούς», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας. Joseph B. Lin.

«Αυτά τα βλαστοκύτταρα είναι σημαντικά και ανθεκτικά και ένας βασικός λόγος για τον οποίο η μεταμόσχευση κερατοειδούς λειτουργεί τόσο καλά», εξήγησε.

«Εάν οι πρωτεΐνες που έχουμε εντοπίσει δεν λειτουργούν ως θεραπείες για την ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων σε άτομα με σύνδρομο ξηροφθαλμίας, μπορεί ακόμη και να καταφέρουμε να μεταμοσχεύσουμε κατασκευασμένα βλαστικά κύτταρα για να αποτρέψουμε τον τραυματισμό του κερατοειδούς σε ασθενείς με ξηροφθαλμία».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: