Υπ. Εργασίας: Εννέα πρωτοβουλίες για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητα των φύλων

Υπ. Εργασίας: Εννέα πρωτοβουλίες για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητα των φύλων

Τις 5 πρωτοβουλίες που έχει ήδη υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των δυο φίλων και τις 4 που έχει θέσει ως προτεραιότητα για το τρέχον έτος σκιαγράφησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, την Τρίτη, από το βήμα της Βουλής.

«Πιστεύουμε στην πολιτική με αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, επ’ αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. «Και η φιλοσοφία αυτή διατρέχει όλες τις πολιτικές του υπουργείου Εργασίας για τη γυναίκα, που ξεδιπλώνονται σε τρεις άξονες: Πρώτον, την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή.  Δεύτερον, την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Και τρίτον, την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία» επισήμανε.

«Θέλουμε να είμαστε όσο πιο πρακτικοί και χρήσιμοι γίνεται» συνέχισε, περιγράφοντας συνοπτικά τις σημαντικότερες δράσεις που έχουν δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο:

1. Με τον νόμο για την προστασία της εργασίας, κυρώθηκε  η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. «Πήγαμε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα,  καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση εσωτερικών πολιτικών για τη βία και την παρενόχληση για κάθε επιχείρηση με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. Επιπλέον, για να στηρίξουμε γυναίκες θύματα βίας, έχουμε προσαρμόσει καταλλήλως τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.  

2. Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν διατάξεις για τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων. Έχει πλέον θεσπιστεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 2 από τις 4 μήνες γονικής άδειας και για τους δύο γονείς. Εξαλείφονται έτσι  αντικίνητρα που υπήρχαν και που μπορεί να επιβάρυναν πρόσθετα τις γυναίκες αφού απέτρεπαν έμμεσα την πρόσληψη ή εξέλιξή τους. «Επιπροσθέτως, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 1158 της ΕΕ για το γενικότερο πλαίσιο για συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και με μέτρα ευελιξίας στηρίζουμε αποφασιστικά εργαζόμενους και εργαζόμενες που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: