Υπ. Εσωτερικών: «Δεν αποσκοπεί σε καμία συγκάλυψη η τροπολογία περί παύσης ποινικών διώξεων αιρετών στους ΟΤΑ»

Υπ. Εσωτερικών: «Δεν αποσκοπεί σε καμία συγκάλυψη η τροπολογία περί παύσης ποινικών διώξεων αιρετών στους ΟΤΑ»

Διευκρινίσεις αναφορικά με το πρόσφατα ψηφισθέν άρθρο 67 του νόμου 4735 που αφορά την παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων αιρετών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έσπευσε να δώσει πριν από λίγη ώρα το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι θα ισχύσουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή της διάταξης. Επί της ουσίας πρόκειται για τροπολογία που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής της ΝΔ και Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης και έγινε δεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.
Κατά το υπουργείο, «η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες». Μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη περί ύπαρξης σκοπιμοτήτων, θα περιληφθεί διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.
Όσον αφορά τις κατηγορίες που κάνουν λόγο για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής», το υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι η εν λόγω βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε τρεις ημέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. «Η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών» όπως επισημαίνεται.
Το επίμαχο άρθρο
Το πολυσυζητημένο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 αναφέρει τα εξής:
«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».
ΚΙΝΑΛ: Να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη τροπολογία
Στην εν λόγω τροπολογία αντιδρά έντονα το ΚΙΝΑΛ, που σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «Νέα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: