ΥΠΑΝ: Αύξηση 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων πέτυχε η Ελλάδα το 2020

EAT: Πρόγραμμα για ΜμΕ στη Δ. Μακεδονία

Αύξηση της τάξης του 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) πέτυχε η Ελλάδα το 2020, με βάση μία από τις εγκυρότερες και επιδραστικότερες έρευνες διεθνώς, την Ernst & Young (ΕΥ) Competiveness Survey 2021, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, σημειώνει: Η Ελλάδα κατέγραψε σημαντικό άλμα προσελκύοντας 39 άμεσες ξένες επενδύσεις το 2020 έναντι 22 άμεσων ξένων επενδύσεων το 2019 και 11 ΑΞΕ που ήταν ο μέσος όρος κατ’ έτος στην 20ετία 2000-2019. Την ίδια περίοδο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 13% (τα στοιχεία προέρχονται από την EY European Investment Monitor -ΕΙΜ,  μία εκτεταμένη βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ και παρακολουθεί τις επενδύσεις σε έργα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας).

Το 2020 η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 0,70% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη, έναντι 0,34% το 2019 και μέσου όρου 0,28% την προηγούμενη εικοσαετία και έτσι κατατάχθηκε, για πρώτη φορά, στην 23η θέση μεταξύ των 51 χωρών που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του ΕΙΜ από την 29η θέση το 2019 και την 35η το 2018.

Για πρώτη φορά, επίσης, η Ελλάδα κατατάχθηκε μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών προορισμών για ξένες επενδύσεις και συγκεκριμένα  στην 8η θέση με το 10% των ερωτώμενων στην έρευνα της EY να αναφέρουν την Ελλάδα μεταξύ των τριών χωρών που θεωρούν ως ελκυστικότερες για το 2021, αμέσως μετά τις έξι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης και το Βέλγιο.

Στην ίδια έρευνα, στην οποία μετείχαν 253 επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με το 75% των ερωτώμενων να εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία (στο 69% το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι).

Παράλληλα, το 62% των επιχειρήσεων του δείγματος έναντι 38% πέρυσι, ανέφεραν ότι έχει βελτιωθεί η άποψή τους για την Ελλάδα ως ένα μέρος που η επιχείρησή τους θα μπορούσε να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Επιπρόσθετα, 

-Το 71% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, εφαρμόζει μια πολιτική ελκυστικότητας που προσελκύει παγκόσμιους επενδυτές, γεγονός που, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «φανερώνει ότι η βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας αποδίδεται από τους επενδυτές στην άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών και όχι, όπως πιθανότατα συνέβαινε το 2019, στη χρονική συγκυρία και τη λήξη μίας μακράς περιόδου οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

-Το 70% δηλώνει ότι θα προχωρήσουν κανονικά τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα (61%) ή και θα τα αυξήσουν (9%). 

-Το  57% αναφέρει ότι η διαχείριση της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: