Ύπατη Αρμοστεία: Έκκληση στην ΕΕ για αποτελεσματικότερη προστασία των προσφύγων – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ύπατη Αρμοστεία: Έκκληση στην ΕΕ για αποτελεσματικότερη προστασία των προσφύγων

Καθώς μια νέα χρονιά ξεκινάει, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί την Πορτογαλία και τη Σλοβενία να αξιοποιήσουν κατάλληλα την Προεδρία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 και τις διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και να δείξουν ηγετικό πνεύμα με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των προσφύγων στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

Οι Συστάσεις προς την Προεδρία της Ε.Ε. για το 2021 της Ύπατης Αρμοστείας προτείνουν προβλέψιμα και υπεύθυνα μέτρα που να βασίζονται στην αλληλεγγύη και να αποσκοπούν σε ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με βασικό άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τονίζουν επίσης πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής στήριξης στις χώρες και τις περιοχές όπου ζουν οι περισσότεροι αναγκαστικά εκτοπισμένοι πληθυσμοί. Όπως και η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι κύριες αιτίες που οδηγούν στον αναγκαστικό εκτοπισμό και την παράτυπη μετανάστευση.

Κεραμέως εφ΄ όλη της ύλης στο «Βήμα»: Αλλαγές στα μηχανογραφικά, φάκελοι αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς

«Σε ένα εύθραυστο παγκόσμιο περιβάλλον, μια Ευρωπαϊκή Ένωση που σώζει ζωές, προστατεύει τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και παγκοσμίως και βρίσκει λύσεις για να μπει ένα τέλος στον αναγκαστικό εκτοπισμό και να οικοδομηθούν ανθεκτικές κοινωνίες είναι πιο απαραίτητη από ποτέ», δήλωσε ο Gonzalo Vargas Llosa, Αντιπρόσωπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ύπατης Αρμοστείας. «Ελπίζουμε ότι το 2021 θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο για την προσφυγική προστασία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει ηγετικό πνεύμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την κατεύθυνση και τη συνεκτική προσέγγιση του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Συμφώνου, όπως και την έμφαση που δίνεται στην αλληλεγγύη και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών του αναγκαστικού εκτοπισμού. Υπάρχει επίσης μια πολύ σημαντική δέσμευση να ενισχυθεί η έρευνα και διάσωση και να διασφαλιστούν προβλέψιμες διαδικασίες αποβίβασης, κάτι που η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει ότι θα υλοποιηθεί άμεσα.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο συνεχίζονται, πιστεύουμε ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα αδράξουν την ευκαιρία δίνοντας το παράδειγμα και προστατεύοντας καλύτερα τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Vargas Llosa. «Οι Προεδρίες της Ε.Ε. κατά το 2021 έχουν έναν καθοριστικό ρόλο, να διευκολύνουν τις συζητήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο προς ένα κοινό και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που θα παρέχει προστασία σε…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: