Υπερθέρμανση – Το υπερλευκό θα μας σώσει | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Υπερθέρμανση – Το υπερλευκό που θα σώσει τον πλανήτη

Την ώρα που οι διαφημίσεις απορρυπαντικών δίνουν σκληρή μάχη για να πείσουν τους καταναλωτές ότι μπορούν να εξασφαλίσουν το λευκότερο λευκό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το λευκό χρώμα που παράγεται στα εργαστήρια απέχει αρκετά από το απόλυτο: από εκείνο δηλαδή που μπορεί να δει κάποιος μέσα από μη φιλτραρισμένο ηλιακό φως. Κατά συνέπεια, όσο λευκό κι αν μας φαίνεται το λευκό, στην πραγματικότητα είναι υπόλευκο, όπως και το μαύρο που έχουμε στο οπτικό μας πεδίο είναι off black, καθώς το απόλυτο μαύρο μπορεί να εντοπιστεί μόνο στο βάθος μιας μαύρης τρύπας.

Ολα αυτά μέχρι τώρα. Διότι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Περντιού της Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν το πιο λευκό ακρυλικό χρώμα που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα, το οποίο μάλιστα κέρδισε και μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Το κίνητρο των ερευνητών όμως δεν ήταν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, αλλά ένας τρόπος να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο πριν από επτά χρόνια, είχαμε στο μυαλό μας την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Ξιουλίν Ρουάν, καθηγητής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Περντιού.

Στόχος του Ρουάν, ο οποίος εφηύρε το χρώμα μαζί με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του, ήταν η δημιουργία ενός χρώματος που θα αντανακλούσε αποτελεσματικά το φως του ήλιου από την εξωτερική επιφάνεια ενός κτιρίου. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόταν να παραχθεί μια εξαιρετικά λευκή χρωστική ουσία. Το σκεύασμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του πανεπιστημίου αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα εκπέμπει υπέρυθρη θερμότητα. Επειδή το χρώμα απορροφά λιγότερη θερμότητα από τον ήλιο συγκριτικά με εκείνη που εκπέμπει, μια επιφάνεια επικαλυμμένη με αυτή τη χρωστική ουσία ψύχεται κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς να καταναλώνει ενέργεια.

Η διαφορά

Το στοιχείο που κάνει αυτή την εφεύρεση μοναδική είναι ότι το λευκό χρώμα που διατίθεται στο εμπόριο τείνει να θερμαίνεται όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τα χρώματα που πωλούνται για τη βαφή των οικοδομών έχουν σχεδιαστεί για να αντανακλούν το ηλιακό φως και τη θερμότητά του σε ποσοστό από 80% έως 90% και συνήθως αποτυγχάνουν να διατηρούν τη θερμοκρασία των επιφανειών χαμηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νέα σύνθεση του λευκού χρώματος που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: