Υπερτιμημένα τα σπίτια στην Ελλάδα: Ανάλυση της Κομισιόν

Υπερτιμημένα τα σπίτια στην Ελλάδα: Ανάλυση της Κομισιόν

Μπορεί η ελληνική αγορά κατοικιών να είχε, κατά την περίοδο μετά το 2013 και έως την πανδημία, τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, μαζί με την ιταλική, όμως οι αξίες των κατοικιών στη χώρα μας παραμένουν υπερτιμημένες, σύμφωνα με ειδική ανάλυση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αγορά κατοικιών, που διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη «φούσκα», αλλά οι τιμές είναι πλέον αρκετά υψηλές και δυσκολεύουν την απόκτηση κατοικίας από τους ασθενέστερους.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην αγορά κατοικιών της Ευρώπης, όπου είναι διάχυτη η ανησυχία για φαινόμενα «φούσκας», η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα, μαζί με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, μια ειδική ανάλυση για τις κατοικίες, από την οποία βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ελληνική πραγματικότητα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επιχειρεί να προσεγγίσει τις τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη από το 2013 και μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας και στην περίοδο που ακολούθησε (2020 – 2021). Όπως φαίνεται στο γράφημα, υπό την επίδραση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά την πρώτη περίοδο, 2013 – 2020 (μπάρα κίτρινου χρώματος). Μαζί με την Ιταλία, η Ελλάδα ήταν οι μόνες χώρες που έχασαν το μεγάλο ράλι στις τιμές κατοικιών στην Ευρώπη, όπου καταγράφηκαν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% (στην Ουγγαρία). Κατά την περίοδο μετά το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν μικρή θετική μεταβολή (μπάρα μπλε χρώματος).

Οι τιμές κατοικιών στην Ευρώπη: Μεταβολή πριν και μετά την πανδημία

Όμως, παρότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν αυτές τις «αναιμικές» επιδόσεις, ύστερα από την ξέφρενη άνοδο της περιόδου ως το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι οικονομολόγοι της Κομισιόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν παύουν να είναι υπερτιμημένες! Προσεγγίζοντας την υπερτίμηση των κατοικιών με ένα μοντέλο που και οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν είναι τέλειο, αλλά δίνει μια εικόνα της κατάστασης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κατοικίες στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υπερτιμημένες (κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό), σε σχέση με τα ενοίκια, το διαθέσιμο εισόδημα κ.ο.κ. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές χώρες με υποτιμημένες κατοικίες, όπως και χώρες, με χαρακτηριστική περίπτωση το Λουξεμβούργο, όπου το ποσοστό υπερτίμησης πλησιάζει το 50% (στο γράφημα με γαλάζιο χρώμα φαίνονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και με κόκκινο οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Μετρήσεις αποτίμησης για το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: