Υπογονιμότητα: Οι ενδοκρινικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο

Υπογονιμότητα: Οι ενδοκρινικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο

Επειδή η γονιμότητα στην γυναίκα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, έχει προταθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), αυτό το χρονικό διάστημα να μειώνεται στους 6 μήνες στις γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών.

Η υπογονιμότητα είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι αφορά το 8-12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο. Οι υπολογισμοί του ΠΟΥ αναφέρουν ότι πρόκειται για 48 έως 186 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η χρήση του όρου «υπογονιμότητα» έχει πρακτική σημασία, διότι σε αντίθεση με την στειρότητα αφορά μία δυνητικά αναστρέψιμη κατάσταση.

Η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι μπορεί να αφορά τον ένα από τους δύο συντρόφους ή να υπάρχει συνδυασμός παραγόντων που αφορούν και τους δύο. Η αιτιολογία της υπογονιμότητας ανευρίσκεται στους άνδρες στο περίπου 30% των περιπτώσεων, στις γυναίκες στο 30%, ενώ στο 15-20% ανευρίσκεται και στους δύο.

Στο υπόλοιπο 20-25% των ζευγαριών οι εξετάσεις και των δύο συντρόφων δεν αναδεικνύουν κάποιο παθολογικό αίτιο, οπότε τίθεται η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Γι’ αυτούς τους λόγους όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει υπογονιμότητα είναι σημαντικό να αξιολογείται η αναπαραγωγική ικανότητα και των δύο.

Τα αίτια που μπορούν να πλήξουν τη γονιμότητα διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες:

• Σε αυτά που διαταράσσουν την παραγωγή ενός ωαρίου

• Σε αυτά που διαταράσσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων

• Σε αυτά που διαταράσσουν τις οδούς μεταφοράς του σπέρματος, του ωαρίου ή του γονιμοποιημένου ωαρίου

• Σε αυτά που διαταράσσουν τη διαδικασία εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου

• Σε παθολογικές καταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών διαταραχών) που επηρεάζουν με διάφορους τρόπους τη διαδικασία της αναπαραγωγής

Στις γυναίκες, η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μία ενδοκρινοπάθεια που εκτιμάται ότι αφορά το 7-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα (υπερανδρογοναιμία), η διαταραχή της ωοθυλακιορρηξίας και η πολυκυστική εικόνα της μιας ή και των δύο ωοθηκών στο υπερηχογράφημα.

Η υπερανδρογοναιμία κλινικά εκδηλώνεται με αυξημένη τριχοφυΐα (δασυτριχισμός), ακμή και αλωπεκία. Η διαταραχή της ωοθυλακιορρηξίας κλινικά εκδηλώνεται με διαταραχές στην έμμηνο ρύση (με συχνότερη την αραιομηνόρροια) και με υπογονιμότητα.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: