Υψηλή επισκεψιμότητα χωρίς ανάλογες πωλήσεις την περίοδο των γιορτών, αλλά ικανοποιημένοι 8 στους 10 εμπόρους

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις την εορταστική περίοδο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ.

Η έρευνα καταλήγει πως η υψηλή επισκεψιμότητα των εμπορικών αγορών δεν μεταφράστηκε σε ανάλογες πωλήσεις και η λειτουργία της αγοράς δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί στα προ Covid-19 επίπεδα.

Ωστόσο, δεδομένων της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, το 27% των επιχειρήσεων δήλωσε πολύ/ πάρα πολύ ικανοποιημένο από τις πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο, πάνω από τις μισές (54,0%) μέτρια ικανοποιημένο.

Μάλιστα η αβεβαιότητα στην αγορά οδήγησε μία στις τρεις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν προσφορές/ εκπτώσεις, γεγονός που εξηγεί γιατί, εν μέρει, στις μισές κινήθηκαν περισσότερο τα πιο φθηνά εμπορεύματα.

Βασικοί παράγοντες τροφοδότησης αυτής της αβεβαιότητας είναι αφενός οι ανατιμήσεις στο ενεργειακό κόστος και αφετέρου η αύξηση των τιμών των προμηθευτών.

Πού οφείλεται η υψηλή επισκεψιμότητα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου 2022-2023, η υψηλή επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα έγινε ακόμη εντονότερη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, και οφείλεται και στην υποχώρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και στις παρατεταμένα ήπιες καιρικές συνθήκες.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή στο φυσικό κατάστημα, όπως αυτή αποτυπώνεται το τελευταίο διάστημα, σημειώνεται.

«Εντούτοις, η λειτουργία της αγοράς δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί στα προ Covid-19 επίπεδα, ενώ καταναλωτικές συμπεριφορές οι οποίες είχαν διογκωθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όπως οι διαδικτυακές αγορές, διατηρούνται, έως ένα βαθμό, ακόμη και σήμερα. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων και η αυξημένη αβεβαιότητα την οποία επέφερε η τελευταία σε καταναλωτές και επιχειρήσεις», αναφέρεται.

Τα στοιχεία της έρευνας

  • Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (26,4%) σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2021- 2 2022, ενώ σχεδόν μία στις δύο (43,6%) επιχειρήσεις δεν κατέγραψε κάποια μεταβολή. Ωστόσο, το 29,4% των επιχειρήσεων εμφάνισε επιδείνωση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο περυσινό δελτίο οι επιδόσεις των καταστημάτων συγκρίνονταν με εκείνες του 2020, οπότε η αγορά λειτουργούσε υπό τους ασφυκτικούς περιορισμούς της πανδημίας.

  • Λαμβάνοντας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: