Ζάχαρη: Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της λευκής κρυσταλλικής και της καστανής

Ζάχαρη: Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της λευκής κρυσταλλικής και της καστανής

Η ονομασία ζάχαρη προέρχεται από την σανσκριτική λέξη śarkara, που σημαίνει άμμος. Την ύπαρξή της γνώριζαν και οι αρχαίοι Έλληνες, μάλιστα ο Νήαρχος, ναύαρχος του Μεγάλου Αλέξανδρου την περιέγραψε σαν ένα είδος μελιού που παράγεται από τα ζαχαροκάλαμα.

Η λευκή και η καστανή ζάχαρη προέρχονται είτε από τα ζαχαροκάλαμα είτε από τα ζαχαρότευτλα. Συγκεκριμένα, το 80% της παγκόσμιας ζάχαρης παράγεται από ζαχαροκάλαμο, ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από ζαχαρότευτλα.

Στην πραγματικότητα, η καστανή ζάχαρη είναι ένα μείγμα λευκής ζάχαρης και μελάσας, το οποίο είναι ένας τύπος σιροπιού που προέρχεται από ζάχαρη. Η μελάσα είναι υπεύθυνη για το πιο σκούρο χρώμα της και αυξάνει ελαφρώς τη θρεπτική της αξία.

Η πιο αξιοσημείωτη διατροφική διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι ότι η καστανή έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.

Η καστανή ζάχαρη περιέχει επίσης ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από τη λευκή, αλλά η διαφορά είναι απειροελάχιστη. Συγκεκριμένα, ένα κουταλάκι του γλυκού (4 γραμμάρια) καστανής ζάχαρης παρέχει 15 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λευκής ζάχαρης έχει 16,3 θερμίδες.

Πώς παράγεται η ζάχαρη

Η ζάχαρη παράγεται σε τροπικά κλίματα όπου αναπτύσσονται φυτά ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλων.

Και τα δύο φυτά υποβάλλονται σε παρόμοια διαδικασία για την παραγωγή ζάχαρης. Ωστόσο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί η καστανή και λευκή ζάχαρη διαφέρουν.

Αρχικά ο ζαχαρούχος χυμός και από τις δύο καλλιέργειες εξάγεται, καθαρίζεται και θερμαίνεται για να σχηματίσει ένα καφέ, συμπυκνωμένο σιρόπι που ονομάζεται μελάσα.

Στη συνέχεια, η κρυσταλλωμένη ζάχαρη φυγοκεντρείται για να παράγει κρυστάλλους ζάχαρης ενώ υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να απομακρυνθεί πλήρως η μελάσα και να δημιουργηθούν μικρότεροι κρύσταλλοι.

Στον αντίποδα, η καστανή ζάχαρη είτε υφίσταται λιγότερη επεξεργασία για να διατηρήσει την περιεκτικότητά της σε μελάσα, είτε παράγεται με ανάμειξη λευκής ζάχαρης με μελάσα.

zaxari

Μαγειρικές χρήσεις

Η λευκή και καστανή ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους στο ψήσιμο και το μαγείρεμα.

Η ύπαρξη της μελάσας διατηρεί την υγρασία στην καστανή ζάχαρη, οπότε τα γλυκά σας θα είναι πιο μαλακά και λιγότερο αφράτα.

Για παράδειγμα, τα μπισκότα που παρασκευάζονται με καστανή ζάχαρη θα είναι πιο υγρά, ενώ τα μπισκότα που παρασκευάζονται με λευκή θα αυξηθούν σε όγκο και θα είναι πιο αφράτα.

Για το λόγο αυτό, η λευκή ζάχαρη χρησιμοποιείται σε μια σειρά από…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: