Ζάεφ: Η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι πλήρης και εγγύηση για αυτό αποτελούν οι πρόσφατες εκλογές

Ζάεφ: Η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι πλήρης και εγγύηση για αυτό αποτελούν οι πρόσφατες εκλογές

Για τα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.
O κ. Ζάεφ μιλώντας στο Mega εστίασε στη σημασία της στενότερης οικονομικής και γενικότερης προσέγγισης μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας του αλλά και στο θέμα των σχολικών βιβλίων.
Για τα εκκρεμή ζητήματα από την συμφωνία των Πρεσπών, όπως η ονομασία των προϊόντων που παράγονται στην γειτονική χώρα είπε:
«Είναι ένα σημαντικό θέμα. Πράγματι οι πολίτες και από τις δύο πλευρές περιμένουν περαιτέρω λύσεις».
«Πετύχαμε πολλά. Στη χώρα μας αλλάξαμε εντελώς. Παντού αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Στα θεσμικά όργανα, στα έγγραφα, αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Οι ονομασίες των ιδρυμάτων μας περιλαμβάνουν το ”Βόρεια Μακεδονία”. Οι δρόμοι, οι πινακίδες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας βάση της συμφωνίας. Και οι δύο επιτροπές άρχισαν τις εργασίες τους. Η μια επιτροπή αφορά στα βιβλία και στην ιστορία και η άλλη επιτροπή στα εμπορικά σήματα» δήλωσε και πρόσθεσε:
«Αυτό γίνεται μέσω των επιμελητηρίων πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γιατί για τα εμπορικά σήματα υπάρχει προθεσμία 3 ετών και ο ένας χρόνος πέρασε. Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλιά μας».
«Με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist κάλεσα τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αλλά και των βιομηχανικών επιμελητηρίων να επισκεφθούν τα Σκόπια και να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τα δικά μας επιμελητήρια ώστε να βρεθεί λύση για τα εμπορικά σήματα γιατί η προθεσμία είναι 3 ετών και έχει περάσει ήδη το ένα» ανέφερε εξηγώντας:
«Μας απομένουν 2 χρόνια γιατί να μην βρούμε μια λύση σε 3 ή 4 μήνες. Ήρθα με το κυβερνητικό αεροσκάφος που γράφει Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για πρώτη φορά στην Αθήνα. Και μια άλλη φορά για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Με όλα αυτά προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα φιλίας. Πράγματι υπάρχουν  ιδιωτικοί φορείς και οργανισμοί που δεν χρειάζεται να αλλάξουν ονομασία με βάση την συμφωνία των Πρεσπών».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου δεν υποχρεούται να αλλάξει ονομασία γιατί δεν είναι κρατικά χρηματοδοτούμενο, αλλά κάνει βήματα και ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν την ονομασία του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Γιατί; Γιατί θέλουν στενούς δεσμούς ώστε να συνεργαστούν καλύτερα. Πολλοί επενδυτές από την Ελλάδα ενδιαφέρονται να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: