Ζάεφ: Μη αποδεκτές οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ζάεφ στην DW: Μη αποδεκτές οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας

Πολλοί πίστευαν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεπερνώνται τα τελευταία εμπόδια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο η Βουλγαρία αποφάσισε να μπλοκάρει την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων «λόγω ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, η Σόφια δεν δέχεται να αναγνωρίσει «μακεδονική» γλώσσα, εκτιμώντας ότι πρόκειται απλώς για μία διάλεκτο της βουλγαρικής. Επιπλέον ζητεί να «αποκατασταθούν» τα ιστορικά γεγονότα, για παράδειγμα να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία ιστορίας όροι απαξιωτικοί για τη Βουλγαρία.

Οι φύλακες στα κάστρα της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα

Ποια είναι η αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ για όλα αυτά; Μιλώντας στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της DW ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία μας στη δεκαετία του ’90. Με αυτό το δεδομένο θελήσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι μοιραζόμαστε μία κοινή ιστορία, το δεχτήκαμε με τη Συνθήκη Φιλίας που υπογράψαμε με τη Βουλγαρία το 2017.

Ναι, ένα μέρος της ιστορίας μας είναι κοινό, όμως από αυτή την ιστορία προέκυψαν δύο έθνη και δύο γλώσσες. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κοινή ιστορία ως κάτι που μας συνδέει, όχι ως κάτι που μας χωρίζει. Ο ισχυρισμός ότι η καταγωγή μας είναι βουλγαρική και η γλώσσα μας είναι δυτικοβουλγαρικό ιδίωμα, είναι πραγματικά ταπεινωτικός και μη αποδεκτός».

«26 κράτη-μέλη έχουν άλλη άποψη»

Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων

Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων

Υπάρχουν αντιδράσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο «φρένο» της Σόφιας; Μήπως κάποιοι αποδέχονται τα επιχειρήματα της βουλγαρικής κυβέρνησης; Ο Ζόραν Ζάεφ είναι κατηγορηματικός: «Είναι πολύ δύσκολο γι αυτούς να αντιληφθούν το πρόβλημα. Δεν στηρίζουν τις απαιτήσεις αυτές, γιατί θέλουν μια εξήγηση για το πώς μπορεί κανείς να απαιτεί τέτοια πράγματα. Να μας ζητούν να αναγνωρίσουμε κάτι που είναι αντίθετο στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, σε αυτά που πιστεύουμε για το ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε… Είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούν, γι αυτόν τον λόγο εκπλήσσονται οι υπόλοιπες 26 χώρες».

«Να είμαστε συνετοί και αποφασισμένοι»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει ότι «η επίσημη θέση και το στρατηγικό συμφέρον της Βουλγαρίας είναι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», ενώ παράλληλα υπενθυμίζει, όσον αφορά τις διμερείες σχέσεις ότι «έχουμε ήδη μία πολύτιμη συμφωνία, η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: