Ζωντανά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ

Ζωντανά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ

Τους άξονες που θα στηριχθεί το μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει, απόψε, ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Νωρίτερα, τα βασικά στοιχεία της πρότασης για μια διαφορετική πορεία της χώρας, που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί ανίκανος να υποστηρίξει τα συμφέροντα της τεράστιας πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά πολύ ικανός στο να υποστηρίζει συγκεκριμένα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα», τόνισε αρχικά. «Πέρα όμως από την απαραίτητη κριτική στην κυβέρνηση», πρόσθεσε, «για να γίνει ξεκάθαρο ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, χρειάζεται συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση». «Και με μια τέτοια πρόταση θα παρέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη φετινή ΔΕΘ», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Κεντρικά σημεία της πρότασής μας είναι η ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία –ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται φυσικά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, η προστασία της εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η συγκρότηση ενός ισχυρού και κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Αναφερθείς ειδικότερα στα εργασιακά, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να διαμορφώσει μία βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας, με απλήρωτα δεκάωρα, με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς». «Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 14% και με τις πολιτικές της κυβέρνησης θα πέσει κι άλλο», είπε.

«Μπορεί στη ΝΔ να το πιστεύουν αυτό, αλλά από τη δική μας πλευρά είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες στη βάση της κακοπληρωμένης και ευέλικτης εργασίας», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τέτοιες πολιτικές δοκιμάστηκαν το 2012 άλλωστε και απέτυχαν παταγωδώς», τόνισε, «όταν σε μία νύχτα μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος στους νέους μείον 32%». «Τότε η ύφεση έγινε μεγαλύτερη και αυξήθηκε η ανεργία. Όταν αντίθετα, το 2018, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, τότε και η ανεργία μειώθηκε και τα ασφαλιστικά έσοδα αυξήθηκαν αλλά ενισχύθηκε και η κατανάλωση», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Υπενθύμισε ακόμα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που επανέφερε τις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: